Naslovnica SPEKTAR Nemačka staje, haos na putevima: Sankcije Rusiji deluju – nemačke benzinske pumpe...

Nemačka staje, haos na putevima: Sankcije Rusiji deluju – nemačke benzinske pumpe ostale bez dizela

Nemačka se, u uslovima antiruskih sankcija, suočila sa akutnom nestašicom dizel goriva. Ove podatke podelio je nemački novinar Arno Tramper.

Poslednjih nedelja nemački vozači sve češće se suočavaju sa nedostatkom dizel goriva na benzinskim pumpama. Prema rečima Arna Trampera, razlog za to su sankcije EU Rusiji, kao i niz drugih tačaka, izveštava Baierischer Rundfunk (BR).

„Izvinite, nestalo nam je dizela!“ Iznova i iznova u proteklih nekoliko nedelja, vozači na bavarskim benzinskim pumpama nisu mogli da dobiju gorivo “, rekao je novinar nemačkog izdanja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Autor Baierischer Rundfunk-a je primetio da je nestašica na benzinskim pumpama tolika da može da izludi vozače u nekim regionima Nemačke. Postoji nekoliko razloga za nedostatak goriva:

Sankcije su počele da utiču na Nemačku, što je ograničilo snabdevanje ruskih energenata, a problema su imale i rafinerije nafte. Konkretno, u proleće su dve velike rafinerije u južnoj Nemačkoj bile zatvorene zbog popravke – u Voburgu i Ingolštatu.

Šesti paket sankcija EU protiv Rusije uključivao je zabranu isporuke ruskog dizela. Pre stupanja na snagu ograničenja, nemačke kompanije su nabavljale gorivo od Rusije, ali su danas ove rezerve praktično potrošene. Nisu svi trgovci pronašli adekvatnu alternativu za snabdevanje ruskim dizel gorivom. Ali problemi Nemačke se tu ne završavaju.

[adsenseyu1]

„Ali čak i ako nedostatak goriva mogu da popune rafinerije u drugim regionima Nemačke, to još uvek ne rešava u potpunosti problem. Zemlja se takođe suočava sa nedostatkom vozača cisterni“, navodi kolumnista Bajerisher Rundfunk.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]