Rusko-kineski projekat sve opasniji za SAD

Kina je ohrabrena ruskim interesovanjem za juan, izveštava analitičarka ekonomije Amanda Li.

Kina već dugi niz godina ulaže napore da promoviše svoju nacionalnu valutu, juan. Prema rečima Amande Li, u poslednje vreme kineska valuta je zaista počela da dobija na popularnosti u svetu i to je u velikoj meri zasluga Rusije, prenosi South China Morning Post.

„Prošle godine su Sjedinjene Države i njihovi saveznici blokirali Centralnu banku Rusije da pristupi njenim deviznim rezervama, a takođe su zabranili pristup međunarodnoj platnoj mreži Svift jednom broju ruskih banaka“, napominje autorka kineskog izdanja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Zbog sankcija, Rusija je preduzela korake da smanji svoju zavisnost od američkog dolara. Počela je mnogo češće da koristi juan u svojim međunarodnim transakcijama, a njene metode su očigledno prijale rukovodstvu Kine.

„Juan je postao regionalna rezervna valuta za Rusiju jer nastoji da smanji zavisnost od američkog dolara“, rekla je Amanda Li.

Nekoliko drugih zemalja sledilo je primer Rusije. S tim u vezi, finansijski analitičari smatraju da Kina ima jedinstvenu priliku da ubrza međunarodnu promociju juana. Udeo kineske valute u svetskoj trgovini porastao je sa manje od 2% u 2017. na 4,5% ove godine. Povećano je i učešće juana u međunarodnim deviznim rezervama.

„Peking je nesumnjivo zadovoljan širenjem međunarodne upotrebe juana“, rekao je ekspert.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte