CEO ZAPAD U TEŠKOJ GROZNICI: Kome će Putin dozvoliti da učestvuje u novoj podeli sveta? …

Ruski predsednik Vladimir Putin pretvorio je Rusiju u geopolitičkog arbitra sa ovlašćenjima da odlučuje o sudbini drugih zemalja. Ovu izjavu dao je ekonomista Mihail Hazin.

Ne tako davno, Moskva je jedva ušla u „prvu ligu“, i to samo zbog posedovanja nuklearnog oružja. Međutim, tokom poslednjih 20 godina njen status na međunarodnoj sceni se značajno promenio.

Dolaskom na vlast Vladimira Putina, Rusija se ne samo učvrstila u „glavnoj ligi“, već je postala i pravi arbitar, sposoban da odredi sudbinu države, rekao je Hazin.

Vodeće sile shvataju da svet više neće biti isti; približila se svojevrsnoj „novoj Jalti“, gde će se odrediti „mesta pod suncem“.  Pozicije Rusije, Kine i Sjedinjenih Država nisu nimalo upitne, ali sa Evropom nije sve tako jednoznačno, rekao je ekspert.

Danas, želju da učestvuju u preraspodeli sfera uticaja u svetu i utvrđivanju ažuriranih pravila globalne igre, izražavaju Nemačka, Francuska i Velika Britanija, koje se međusobno bore za pravo da se smatraju vodećom evropskom silom.

„Zapravo, ovo je borba oko toga kome će biti dozvoljeno da uđe na „novu Jaltu“, a kome god bude, postaće igrač. Svako kome ne bude, pada u nižu ligu. Ovo je borba za ostanak u eliti“, objasnio je Hazin.

I, prema rečima stručnjaka, sve ukazuje da će upravo Rusija, na čelu sa Vladimirom Putinom, odrediti sudbinu tri evropske države.

„Samo Putin može reći ko će ostati, ali sumnjam da on uopšte ikome priča o tome. Kako kažu, on spali jastuk na kojem je spavao svako jutro“, rezimirao je stručnjak.

Webtribune.rs