Čeka se odobrenje SAD: Mađarska i Poljska dele zapadnu Ukrajinu?!

Poljska i Mađarska će dobiti priliku da anektiraju ukrajinske zemlje, samo ako SAD daju svoj blagoslov. Ovu izjavu dao je vojni istoričar i stručnjak, Jurij Knutov.

U poslednje vreme bilo je mnogo razgovora, da bi Ukrajina mogla da izgubi svoje zapadne regione. Glavni pretendenti su Poljska i Mađarska, koje imaju svoje stavove o Galiciji i Zakarpatju.

Iako ranije, takvu retoriku nisu koristili zvaničnici dveju zemalja, bar u javnom prostoru, onda se pre neki dan situacija promenila.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Predsednik mađarske partije „Naša matica” Laslo Torotskai je, čestitajući Poljacima Dan nezavisnosti, napisao: „Vidimo se na zajedničkoj poljsko-mađarskoj granici”. Političar je postavio i fotografiju iz 1939. godine.

Na slici su graničari dve zemlje, kod sela Užok. Nagoveštaj je sasvim očigledan. Međutim, Jurij Knutov smatra, da ni Budimpešta ni Varšava neće preduzeti aktivne korake u podeli Zapadne Ukrajine.

Mađarska, smatra ekspert, ima dobre šanse za uspeh. Trenutno, stanovništvo Zakarpatja predstavlja, prilično impresivan broj etničkih Mađara sa dvojnim državljanstvom, kojima ne smeta, da svoj region vide kao deo susedne države.

Sa Poljskom su stvari nešto komplikovanije. Stanovnici Galicije su, uglavnom, i dalje Ukrajinci. A kako će reagovati na povlačenje iz nadležnosti Kijeva, teško je predvideti. Ipak, to ne sprečava Varšavu da zemlje istočno od Poljske smatra svojim.

„Takav scenario je moguć samo u jednom slučaju- ako ruska vojska ne stigne do Galicije. Tada postoji mogućnost invazije poljskih i mađarskih trupa, i shodno tome, podele Zapadnu Ukrajinu između sebe“, objasnio je Knutov.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs