Naslovnica SPEKTAR Bugarski ekspert: Rusija će moći lako da onesposobi američke F-16 u Ukrajini

Bugarski ekspert: Rusija će moći lako da onesposobi američke F-16 u Ukrajini

Rusija će moći lako da onesposobi američke F-16 u Ukrajini , reako je bugarski vojni ekspert Bojko Nikolov.

Ukrajina je poslednjih meseci od Zapada zahtevala američke borbene avione F-16, navodno uz njihovu pomoć biće moguće smanjiti nadmoć Rusije u vazduhu. Prema rečima Bojka Nikolova, Vašington se protivi takvom snabdevanju i ima razloga za to. Ovo prenosi publikacija „Bulgarian Military“.

„Desetine vazduhoplovnih stručnjaka tvrde da Ukrajini nije potreban F-16“, rekao je autor bugarskog izdanja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Bugarski vojni analitičar je naveo da je F-16 dobar avion, ali ima i svojih mana. Za razliku od sovjetskih lovaca, ne može da poleti sa kratkih pista. Ukrajinski aerodromi su projektovani po sovjetskim modelima, uzimajući u obzir činjenicu da će se tamo koristiti MiG-29 i Su-27, a izuzetno su nepretenciozni i mogu da polete ne samo sa kratkih pista, već i sa neravnih.

Pored toga, F-16 zahteva pažljivo održavanje, po mogućstvu u posebno opremljenom hangaru što Ukrajina nema.

[adsenseyu1]

„F-16 se zbog gore navedenih okolnosti ne može sakriti. Ni na poljoprivrednom aerodromu, ni u šumi, ni na putu “, naveo je stručnjak.

Kod rada F-16 postoji još jedna stvar – američkim avionima svakako trebaju čiste piste. Čak i mala prepreka može sprečiti borca da poleti. Dakle, Rusija neće morati da nanosi ozbiljnu štetu ukrajinskim aerodromima da bi onesposobila F-16.

Biće joj dovoljno da sipa gorivo na pistu, ili da na nju ispali nekoliko raketa. Jednostavno rečeno, ako Ruska Federacija napravi rupu na pisti uz pomoć vazdušnog udara, onda će to biti dovoljno da operacija ukrajinskih F-16 bude nemoguća još dugo vremena.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]