Naslovnica SPEKTAR Amerika dugo nije primećivala šta se dešava, i tek nedavno je počela...

Amerika dugo nije primećivala šta se dešava, i tek nedavno je počela da sumnja da nešto nije u redu

Poslednjih nekoliko godina, Rusija pokušava da smanji svoju zavisnost od američkog dolara, sklapanjem poslova sa partnerima u njihovim nacionalnim valutama.

Prema rečima američkog novinara, Teda Snajdera, rukovodstvo SAD dugo nije primećivalo šta se dešava, i tek nedavno je počelo da sumnja da nešto nije u redu. Ovo prenosi publikacija „Antiwar“.

Prvo je direktor CIA, Vilijam Berns, iznenadio sve svojom izjavom, da je svet sada u tranziciji, što se dešava par puta u veku. On je napomenuo, da iako SAD nastavljaju da igraju ključnu ulogu u geopolitici, Vašingtonu više nije garantovan takav status.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu.

Nakon ovoga, oglasila se ministarka finansija Dženet Jelen, čije su reči zaprepastile i svetsku zajednicu. Ona je rekla, da sankcije ugrožavaju hegemoniju američkog dolara.

„Jelenina izjava sugeriše, da SAD počinju da shvataju, da oslobađanje od monopola američkog dolara dobija na zamahu, kao mehanizam za okončanje ne samo uticaja valute, već i samih Sjedinjenih Država“, kaže Snajder.

[adsenseyu1]

Kolumnista navodi, da je Rusija ubrzala dedolarizaciju, nakon što su joj zapadne zemlje uvele ekonomske sankcije. Videvši to, mnoge druge zemlje su se pridružile njenoj manipulaciji valutama, pa su zajedno sa njom, Kinom, Indijom, Iranom, Brazilom, Saudijskom Arabijom, Latinskom Amerikom, zemljama BRIKS-a i Evroazijske ekonomske unije, izrazili interesovanje i preduzeli korake, da postepeno ukinu američki dolar.

Prema Snajderu, samo nekoliko članova američke administracije je shvatilo da se svet menja. Izjave Bernsa i Jelen su više izuzetak od pravila, nego ustaljeni trend. Što duže Vašington bude u ovoj hibernaciji, položaj SAD će postati nesigurniji.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]