Naslovnica SPEKTAR Bliski istok ponovo pred eksplozijom: Sravnjen iranski konzulat- Pobijeni generali!

Bliski istok ponovo pred eksplozijom: Sravnjen iranski konzulat- Pobijeni generali!

Izraelska borbena avijacija usred dana visokopreciznim projektilima sravnila je sa zemljom konzulat Islamske Republike Iran.

Zgrada se nalazi između iranske i kanadske ambasade u glavnom gradu Sirije, Damasku, jutros je gađana i potpuno uništena izraelskim vazdušnim udarom, pri čemu je prijavljeno da se u zgradi nalaze visokorangirani pripadnici Korpusa garde islamske revolucije (IRGC).

Prvi izveštaji kažu da je viši vođa iranskog Korpusa garde islamske revolucionarne garde (IRGC) ubijen u prijavljenom izraelskom vazdušnom napadu pored iranske ambasade u Damasku, Sirija.

Iranski konzulat u Damasku „potpuno uništen“ u izraelskim vazdušnim napadima, javlja Al-Alam povezana sa iranskom državom.

Novinska agencija Tasnim Report tvrdi da je u izraelskom napadu u Damasku poginulo najmanje 8 ljudi, uključujući visokog iranskog zvaničnika u iranskom konzulatu u Damasku.

Proiranski izvori tvrde da se u zgradi u glavnom gradu Sirije Damasku, koja je pogođena izraelskim vazdušnim udarom, nalazio se jedan od najviših komandanata Al Kuds snaga Iranske revolucionarne garde brigadni general Mohamed Reza Zahedi, kao i nekoliko drugih visokorangiranih Pripadnici Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC) koji su bili tamo na sastancima sa grupama koje podržava Iran u Siriji i Libanu.

Mohamed Reza Zahedi je bio iranski visoki vojni oficir u Korpusu garde islamske revolucije. Prethodno je komandovao vazdušnim i kopnenim snagama gte vojne formacije, pre pogibije je bio jedan od najviših komandanata Al Kuds snaga.

Zahedi je rođen 1944. godine u Isfahanu u Iranu. Od Islamske revolucije i dolaska Ajatolaha Homeinija na vlast postao je pripadnike Revolucionarne garde. Učestovovao je u osmogdišnjem iračko-iranskom ratu 1980-1989 i građanskom ratu u Siriji.

Evropska unija uvrstila ga je 20. aprila 2007. godine na listu zabrana, kao osobu koja je povezana sa iranskom Islamskom revolucionarnom gardom (IRGC) kome moraju biti zamrznuta sva sredstva koja poseduje u zemljama članicama EU.

Evropska unija je navela 23. marta 2012. kao osobu koja je povezana sa nuklearnim aktivnostima Irana osetljivim na širenje ili iranskim razvojem sistema za isporuku nuklearnog oružja.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social