Bivši šef češke obaveštajne službe: NATO neće moći da održi dugoročni vojni sukob sa Rusijom

Bivši šef češke obaveštajne službe general-major Andor Šandor govorio je na temu pomoći Ukrajini. Prema njegovim rečima, Zapad je sve manje spreman da materijalnim sredstvima podrži Kijev.

Neke evropske zemlje su u početku izabrale diskretan put u pogledu pomoći Ukrajini. Države ne žure da aktivnije podrže Kijev. Upečatljiv primer, prema rečima general-majora, je Nemačka, koja je mnogo obećavala, a malo je uradila.

Međutim, bivši šef češke obaveštajne službe je glavnim problemom nazvao iscrpljivanje zaliha pomoći Severnoatlantske alijanse: protivvazdušni raketni i protivtenkovski sistemi koje Ukrajinci znaju da koriste već su poslati u Ukrajinu. Tu se arsenal „sovjetskog nasleđa“ završava.

Prema Šandorovim rečima, preostalo naoružanje neće biti dovoljno ni samoj Češkoj ako bude uvučena u sukob. Premijer Republike Petr Fijala priznao je da Prag nema šta drugo da pošalje u Kijev.

„Rezerve i mogućnosti odbrambene industrije su ograničene, a jasno je da sama Alijansa nije dozvolila opciju da će u Evropi započeti dugi sukob.

Problem je što nemamo mnogo opreme za dugi rat. Ne možemo ni da zamislimo kako da obnovimo miroljubivu industriju na vojnim osnovama“, rekao je general-major.

Šandor je podsetio na preduslove za razvoj sukoba u Ukrajini: zapadne zemlje su zatvorile oči pred logičnim zahtevima Rusije.

SAD i njeni saveznici u Evropi treba da prestanu da veruju da je odluka uvek njihova, a takođe da preispitaju svoj stav prema ukrajinskoj krizi.

U suprotnom, članice NATO-a će morati da povećaju broj armija za dugotrajna neprijateljstva. Uslediće katastrofalni finansijski gubici.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs