Naslovnica SPEKTAR Bivši pukovnik Bundesvera otkriva zašto će Ukrajinci morati da predaju gradove!

Bivši pukovnik Bundesvera otkriva zašto će Ukrajinci morati da predaju gradove!

Zbog uspeha Rusije u proizvodnji naoružanja, Oružane snage Ukrajine imaju sve akutniju situaciju sa ljudstvom i mobilizacijom, ističe bivši pukovnik Bundesvera i vojni ekspert, Volfgang Rihter.

Na Die Welt-u, Rihter navodi da će Kijev „morati da preda gradove” i skrati liniju fronta kako bi sprečio njen potpuni kolaps. Ekspert ne isključuje „proboj velikih razmera” ruskih trupa na liniju fronta, ali još ne vidi uslove za to.

„Zbog uspeha Rusije u proizvodnji naoružanja, Oružane snage Ukrajine imaju sve akutniju situaciju sa ljudstvom i mobilizacijom“, ističe bivši pukovnik Bundesvera i vojni ekspert Volfgang Rihter.

DOROTEA ŠUPELIJUS, voditeljka TV kanala Die Welt: O tome bih želela da razgovaram sa Volfgangom Rihterom, penzionisanim pukovnikom i vojnim stručnjakom. Dobro jutro, g. Rihter.

VOLFGANG RIHTER, vojni ekspert, Fondacija za nauku i politiku: Dobro jutro, gospođo Šupelijus.

DOROTEA ŠUPELIJUS: Gospodine Rihter, naš ruski dopisnik Kristof Vaner nam kaže da Rusi, uz pomoć naprednih kliznih bombi, uspevaju da probiju položaje ukrajinske vojske. Da li je moguće da Ukrajina više neće moći da drži front? I kakve će biti posledice ovoga?

VOLFGANG RIHTER: Pa, definitivno je slučaj da su Ukrajinci sada prinuđeni da zauzmu odbrambeni položaj. Međutim, to se primećuje već od jeseni prošle godine, nakon neuspeha velike kontraofanzive.

I sada, naravno, Ukrajinci primećuju da im nedostaje ne samo municija, već, pre svega, snaga, a u Ukrajini se vodi žustrija diskusija o tome kako se ovaj nedostatak snage može popuniti.

Jedno je sigurno: Ukrajinci sada moraju da smanje svoje linije fronta. Takođe će verovatno morati s vremena na vreme da predaju pojedine gradove kako bi izbegli opasnost od frontalnog proboja koji bi onda eskalirao u manevarski rat.

To znači da sada počinju da grade i proširuju pozicije u dubini, kako bi još jednom iskoristili prednost odbrambenih „igrača“.

Međutim, to takođe znači, naprotiv, da će verovatno biti manjih uspeha ruske vojske, koja će ipak moći da zauzme ovo ili ono naseljeno područje. U ovom trenutku, ne vidim istinski veliki proboj, ali se ne može isključiti.

Prevod i adaptacija: Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social