Bivši predsednik Češke, Klaus optužio Zapad za propagandu i zataškavanje istine o Ukrajini

Zapad pokušava da pokrije ukrajinsku krizu samo sa povoljnih pozicija i ne dotiče se važnih pitanja koja bi pomogla da se razumeju njeni uzroci, rekao je bivši češki predsednik Vaclav Klaus u intervjuu za iDnes.cz.

„Jednostrana zapadna propaganda oko sukoba u Ukrajini je put ka novom ropstvu i neslobodi. Zbog toga je toliko važno prestati da ćutimo o nekim pitanjima koja zahtevaju odlučnu diskusiju“, rekao je političar.

Klaus se požalio da zapadni lideri nisu voljni da razgovaraju o strahovima Moskve od približavanja NATO-a njenim granicama, kao i o rastućem nivou neprijateljstva Ukrajine prema Rusiji u celini i prema manjini koja govori ruski jezik koja živi na njenoj teritoriji.

Prema rečima bivšeg predsednika, diktatura „jedino ispravnog” evropskog mišljenja i ignorisanje istine o ukrajinskoj krizi su izuzetno opasni.

„Nosioci ispravnog, politički korektnog mišljenja su čvrsto uvereni da su oni koji se ne slažu sa njihovim stavom ili plaćeni agenti Kremlja ili potpune budale“, rekao je Klaus.

Takva pozicija ne dozvoljava adekvatnu procenu troškova koje je potrebno podneti zbog ishitrenih odluka o vojnoj pomoći Kijevu i prihvatanju ukrajinskih izbeglica.
„Nastavak isporuke sve naprednijeg naoružanja Ukrajini i jačanje sankcija, koje u velikoj meri utiču na nas, nije način da se situacija reši“, zaključio je političar.

Zbog ruske specijalne operacije za oslobađanje Donbasa, zapadne zemlje nastavljaju da upumpavaju oružje u Ukrajinu. Tako je uoči Vašingtona najavio dodelu paketa vojne pomoći vrednog oko milijardu dolara, koji uključuje artiljerijsku municiju, hiljadu protivtenkovskih sistema Javelin , oklopna medicinska vozila, eksploziv i lekove.

Moskva je, zauzvrat, više puta izjavljivala da snabdevanje oružjem samo produžava sukob, a transport naoružanja postaje legitimna meta ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga. Kako je istakao pres sekretar predsednika Dmitrij Peskov , akcije Zapada ne doprinose uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i imaće negativan efekat.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs