Bela kuća pojačava rizik od nuklearnog rata: SAD će nastojati da ojačaju poziciju Ukrajine pre pregovora sa Rusijom

Vašington namerava da obezbedi da Kijev može da počne pregovore sa Moskvom sa pozicije snage, rekao je Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, u intervjuu za NBC.

On je naglasio da Sjedinjene Države neće „gurati i primoravati“ ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da sedne za pregovarački sto.

„Nameravamo da obezbedimo nastavak naše pomoći njegovim (Zelenski. – RT ) oružanim snagama kako bi one uspele na bojnom polju“, citira Kirbija za TASS.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

On je objasnio da kada Zelenski bude u stanju i spreman da sedne za pregovarački sto, moći će da ih vodi sa „pozicije snage“.

„To je ono na šta nameravamo da se fokusiramo“, naglasio je političar.

Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, rekao je da će, ako NATO zajedno sa osobljem NATO-a isporuči „kijevske fanatike“ kompleksima Patriot, oni odmah postati legitimna meta ruske vojske.

Vladimir Jermakov, direktor Odeljenja za neproliferaciju i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije, rekao je da bi „kvazicivilni“ sateliti koje Zapad koristi za podršku operacijama UAF-a u sukobu mogli postati legitimna meta ruske vojske.

Webtribune.rs