WSJ: Makron i drugi evropski lideri okrivili su SAD za ekonomski pad i energetsku krizu Evrope

Evropa krivi SAD za energetsku krizu i pogoršanje ekonomske situacije, napisali su kolumnisti Wall Street Journal. 

Transatlantske veze počinju da posustaju jer su francuski predsednik Emanuel Makron i drugi evropski lideri nezadovoljni novom politikom SAD za koju kažu da pogoršava ekonomske probleme izazvane sukobom u Ukrajini.

U članku se kaže da akcije Vašingtona ne idu u prilog rešavanju energetske krize.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Snabdevanje tečnim prirodnim gasom u SAD je po mnogo višim cenama, što vrši pritisak na evropsku proizvodnu bazu“, kažu autori.

Prema mišljenju novinara, sve ove teškoće „seju razdor između Vašingtona i saveznika“.

Rusija od 24. februara sprovodi vojnu specijalnu operaciju u Ukrajini. Vladimir Putin je njen zadatak nazvao „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Prema rečima predsednika, krajnji cilj operacije je oslobađanje Donbasa i stvaranje uslova koji garantuju bezbednost same Rusije.

U tom kontekstu, zapadne zemlje su pojačale sankcije Moskvi, ali su se kao rezultat toga i same suočile sa porastom cena goriva i rekordnom inflacijom.

Kako je Putin primetio, politika obuzdavanja i slabljenja Rusije je dugoročna strategija Zapada, ali su antiruska ograničenja zadala ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema rečima šefa države, nije bilo moguće narušiti finansijsku stabilnost Rusije, a sama Evropa je zašla u ćorsokak sankcijama.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs