Bajdenova izjava izazvala pometnju u Vašingtonu- sve zbog straha od ruske „Mrtve ruke“

Ruski sistem „Perimetar“, poznat na Zapadu kao „Mrtva ruka“, izaziva zabrinutost u Sjedinjenim Državama. Ove zaključke dele kineski vojni stručnjaci.

Vladimir Putin je u svojoj nedavnoj izjavi za javnost, priznao mogućnost upotrebe nuklearnog oružja, ukoliko postoji pretnja po teritorijalni integritet ruske države. Putinove reči izazvale su veliki odjek u svetu, kao i sporove oko sposobnosti Ruske Federacije da sprovede ovo upozorenje.

Prema rečima kineskih stručnjaka, svako ko sumnja u mogućnosti Moskve treba da se seti sistema „Mrtve ruke“. Ovo prenosi kineski „Sohu“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Novinari „Sohua“ su primetili da je u u sovjetskim godinama, u ruskom nuklearnom arsenalu, stvoren sistem „Perimetar“, kompleks za automatsku kontrolu masovnog uzvratnog nuklearnog udara.

Namenjen je za garantovani prenos naređenja komandnim mestima, i pojedinačnim instalacijama strateških raketa. Jednostavno rečeno, ako kao rezultat nuklearnog napada neprijatelja, političko i vojno rukovodstvo zemlje neće moći da izdaje naređenja, onda „Mrtva ruka“ može samostalno odlučiti o uzvratnom udaru.

„Nakon što Perimetar izgubi kontakt sa najvišim zvaničnicima zemlje, sistem će se aktivirati i dati naredbu za lansiranje projektila na neprijatelja“, navode analitičari iz Kine.

S obzirom na veličinu i raznovrsnost ruskog nuklearnog arsenala, aktiviranje „Mrtve ruke“ ne sluti dobro protivnicima Rusije, ma ko oni bili. Kina je napomenula da je prisustvo takve tehnologije u Rusiji moćno sredstvo odvraćanja, zbog čega se SAD i njihovi partneri u NATO toliko plaše direktnog vojnog sukoba sa ruskom stranom.

Reakcija predstavnika Bele kuće na Bajdenove izjave u vezi sa Ruskom Federacijom, najjasnije potvrđuje strah SAD od ruskog strateškog arsenala i „Mrtve ruke“. Prema rečima stručnjaka, sve je počelo time, što je američki predsednik dao nekoordinisanu izjavu tokom posete Poljskoj.

On je rekao da je cilj SAD promena političkog režima u Ruskoj Federaciji. Ove reči su toliko uzbunile Vašington, da su se njegovi predstavnici narednih nekoliko dana, uplašenih lica, pravdali i govorili da Bajden nije mislio tako.

U Kini se veruje da su američki predstavnici, pokušavajući da izglade skandal, imali u vidu ruske rakete koje bi „Perimetar“ mogao da lansira.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs