„Napad na Severni tok je u interesu Ukrajine“

Eksperti su govorili o mogućoj umešanosti Kijeva u sabotažu protiv gasovoda

Bivši poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski transparentno je nagovestio umešanost SAD u sabotažu gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2. „Hvala SAD“, tvitovao je ispod slike sa lica mesta.

Moskva i Berlin pokazali su iznenađujuću jednoglasnost u proceni nesreće – obe strane to smatraju planiranom sabotažom. Nemačka vlada je pokrenula specijalnu istragu. Uticajni nemački Tagesspiegel je odmah sugerisao da su Ukrajina ili njeni „prijatelji“ umešani u eksplozije.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Podsetimo, u ponedeljak je više od 30 seizmoloških mernih stanica u Švedskoj registrovalo dve podvodne eksplozije u zoni curenja gasa. Jedan su čak zabeležili i seizmolozi kao mali zemljotres.

Incidenti su se dogodili u blizini danskog ostrva Bornholm. Oštećene su tri transportne linije odjednom – dve na Severnom toku 1 i jedna na Severnom toku 2.

Iskusni istražitelji kažu da je prilikom istrage bilo kog zločina, pre svega, potrebno odgovoriti na pitanje: ko ima koristi? Ima li Ukrajina koristi od terorističkog napada na Severni tok? Koliko god paradoksalno izgledalo, tranzit ruskog gasa preko teritorije Ukrajine nije prestao ni jedan dan od početka SVO. A kijevski režim i dalje dobija novac za to.

„Isporuke se vrše u količinama predviđenim sporazumom između Gasproma i Naftogasa Ukrajine“, objasnio je situaciju Mikola Azarov, bivši premijer Ukrajine.

„Obime koje se danas pumpaju su oko trećine onih koje smo mi nekada pumpali. Ali isporuke se nastavljaju. Gasprom ispunjava svoje obaveze i plaća tranzit do Kijeva. Što se tiče sabotaže u Severnom toku, mogu da kažem da su međunarodni trgovinski odnosi potpuno degradirali. STO ne funkcioniše. Zbog ovog, svako se ponaša kako mu odgovara“.

Ono što se desilo jednostavno mi ne staje u glavu. Da potkopaju tako složene tehničke strukture koje prolaze po dnu mora! Ovo je od koristi, naravno, prvenstveno za Amerikance. Odsecanje Nemačke i Evrope u celini od snabdevanja gasom iz gasovoda, teraju je da kupuje američki LNG. Ovi idioti iz Poljske stavljaju u svoj cevovod, ali to je nebitno.

Politikolog Dmitrij Evstafjev je podsetio da Rusija pored Severnog toka ima samo ukrajinski i turski tranzit gasa.

„Nedavno je sprečen pokušaj terorističkog napada na kopnenu opremu gasovoda Turski tok na našoj teritoriji. S druge strane, svedoci smo napumpavanja vojnih i političkih mišića od strane Grčke, koja ima sve prilike da udari na priobalni deo Turskog toka“.

„U slučaju teškog razvoja situacije, imaćemo samo tranzit preko Ukrajine. To joj svakako koristi. Ali sada se vodi veoma ozbiljna borba za Evropu. Evropa je oklevala. Ona svakako želi da dobije ruske resurse, ali je uplašena. Pokušavaju da objasne Evropi da je poraz Ruske Federacije kao države jedini način da se dobije direktan pristup ruskom gasu i svemu ostalom.

Zašto tranzit gasa kroz Ukrajinu još uvek nije obustavljen?

„Zato što Ruska Federacija pokušava da ispuni sve svoje obaveze za snabdevanje Evrope energijom. Iako Evropa odavno ne ispunjava nikakve obaveze prema Rusiji“.

Po mom mišljenju, održavanje tranzita energenata u Evropu u sadašnjim uslovima je greška. Ali već dugi niz godina vodimo se idejom o partnerstvu sa Evropom. Zasnovala se pre svega na stabilnosti snabdevanja energijom.

Više puta smo govorili da nećemo prvi prekinuti gas. Ali evropske elite danas namerno snižavaju društveni standard Evropljana. Oni navikavaju stanovništvo na to da nikada neće živeti tako dobro kao u 80-im i 90-im godinama. Evropa će imati dovoljno gasa, uglja i ogrevnog drveta za grejanje i socijalne potrebe. Iako će sve ovo biti veoma skupo, kao i hrana. Glavni problem je što je u Evropi danas prisutna deindustrijalizacija.

U kojoj meri bi Ukrajina mogla da bude zainteresovana za teroristički napad na Severni tok?

„On je definitivno u njenom najboljem interesu. Ali postoje nijanse. Za izvođenje takvog terorističkog akta potrebno je imati tehničke mogućnosti. Malo je zemalja koje ih imaju. Ruskoj Federaciji ovo uopšte nije potrebno, da bi isključila oba Severna toka, trebalo je samo da zavrne ventil. Štaviše, jedan Severni tok je jednostavno napunjen tehničkim gasom, dva kraka su isključena, ostao je samo ostatak gasa koji nije ispumpan“.

Prema ekspertu, ovaj teroristički akt praktično ne menja sadašnju situaciju, već je, takoreći, „okrenut budućnosti“. Jer sanacija potkopanih krakova gasovoda je veoma težak zadatak. Pogotovo u uslovima kada će svaka kompanija koja se bavi popravkom odmah potpasti pod sankcije SAD.

Pri tome, gasotransportni sistem Ukrajine nije ni na koji način oštećen?

„Nema potrebe za oštećenjem, već je u veoma teškom stanju. Ali sada postoje dva načina za snabdevanje Evrope energijom. Prvi je Turski tok. Ima svoja ograničenja i gas isporučuje samo u južnu Evropu. I ukrajinski gasnotransportni sistem, koji, u principu, može da donese gas i u centralnu i u severnu Evropu. Nema izbora“.

Može li Ruska Federacija danas jednostavno da uzme i isključi tranzit gasa kroz Ukrajinu?

„Možete ga isključiti, onda će ga biti teško uključiti. Rusko rukovodstvo do nedavno nije odustajalo od ideje da obnovi partnerstvo sa Evropom na nekim novim političkim principima. Ekonomska osnova za takvo partnerstvo može biti samo jedna – to je snabdevanje Evrope relativno jeftinim energentima iz Ruske Federacije, a možda i hranom“.

„Kako će biti sada, kada vojna pomoć Ukrajini sa Zapada postaje gotovo neograničena, teško je reći. Ali ranije je postojala ideja o ograničavanju konfrontacije sa Evropom. A prisustvo kanala snabdevanja gasom nije ni u novcu, već o mogućnosti partnerstva. Ali ja lično mislim da je prvi korak bio prekid snabdevanja preko ukrajinskog sistema za transport gasa. U maju, nakon neuspeha Istanbulskih sporazuma, to je moglo biti urađeno. Da vidimo šta će se sada desiti“.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs