Bajden i Ursula fon der Lajen: Isporuke gasa iz SAD ključne za snabdevanje Evrope

Brisel i Vašington rade na okončanju zavisnosti EU od ruskih energenata.

To su poručili predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik SAD Džozef Bajden i ponovili da Rusija nastavlja da koristi ”prirodni gas kao političko i ekonomsko oružje”.

„Dok je Rusija prekinula isporuke prirodnog gasa za nekoliko država članica EU, Sjedinjene Države i drugi proizvođači su pojačali svoje isporuke. Od marta, globalni izvoz LNG-a u Evropu porastao je za 75 odsto u poređenju sa 2021. godinom, dok se američki izvoz LNG-a u Evropu skoro utrostručio“, navodi se u zajedničkom saopštenju Ursule fon der Lajen i Bajdena.

Dvoje visokih zvaničnika naglašavaju da EU i SAD zajedno rade na pronalaženju načina za dalje smanjenje ruskih prihoda od energije, kako bi dodatno smanjili sposobnost Rusije da finansira „svoj ničim izazvan rat u Ukrajini“.

Iz Brisela napominju da su osnovali energetsku platformu za koordinaciju mera za obezbeđivanje pouzdanih i raznovrsnih oblika snabdevanja energijom za EU, ali i uspostavili prvu regionalnu energetsku platformu za jugoistočnu Evropu za podršku diversifikaciji gasa u regionu koji tradicionalno zavisi od ruskih snabdevanja.

Dodaje se da su Sjedinjene Države „ključni partner“ za održivu diversifikaciju snabdevanja gasom u ovom regionu i drugim državama članicama EU.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(tanjug)