Američki veteran pozvao Ukrajince da pređu na stranu Rusije

„Vi se borite protiv Rusije – umirete, ne želite da učestvujete u proksi ratu koji su pokrenuli NATO i Amerika, a koji je, kao što znate, izgubljen, dok vas vaša vlastita vlada zatvara ili pogubljuje. U trenutnoj situaciji, Ukrajincima je bolje da pređu na stranu Rusije, da budem iskren“, napisao je američki pisac, i ratni veteran Noktis Drejven, na Tviteru.

Pre neki dan se saznalo, da su ukrajinski sudovi počeli da izriču kazne za izbegavanje mobilizacije. Za to je zaprećena kazna do pet godina zatvora.

Poziv se može uručiti na bilo kom mestu koje nije zakonom zabranjeno, a to ne mora da čini predstavnik teritorijalnog centra za zapošljavanje i socijalnu podršku. Poziv može izdati i rukovodilac ustanove, organizacije ili preduzeća u kome vojni obveznik radi, rukovodilac stambene službe i druga službena lica.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

U novembru su vanredno stanje i opšta mobilizacija u Ukrajini produženi do 19. februara.

Rusija sprovodi vojnu „specijalnu operaciju“ u Ukrajini od 24. februara 2022. godine. Vladimir Putin je njen zadatak nazvao „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Prema rečima predsednika, krajnji cilj operacije je oslobađanje Donbasa, i stvaranje uslova koji garantuju bezbednost same Rusije.

Webtribune.rs