Naslovnica SPEKTAR Američki general: SAD neće dozvoliti da Ukrajina pobedi

Američki general: SAD neće dozvoliti da Ukrajina pobedi

Penzionisani američki general-potpukovnik, Kit Kelog, rekao je za „Fox Business“, da SAD trenutno nisu zainteresovane za ukrajinsku pobedu u sukobu.

„Mislim da nećemo dozvoliti pobedu. Da smo hteli da pobede, odavno bismo im dali odgovarajuće oružje. Na primer, Kijev tek sada počinje da prihvata isporuke „NASAMS-a“, rekao je Kelog.

General je takođe primetio, i da je odluka ruske komande da povuče ruske trupe na levu obalu Dnjepra, bila dobro promišljena.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Pogledajte šta su Rusi uradili, i to je veoma pametan taktički potez. Napustili su Herson i ostavili veliku reku, Dnjepar, između svojih trupa i Ukrajinaca“, izjavio je Kelog.

On je dodao, da je uništenje Antonovskog mosta stvorilo „ogromnu prepreku“ za Oružane snage Ukrajine, a početak zime bi dao prednost Oružanim snagama Rusije, jer bi im omogućio da se pregrupišu.

„Dakle, mi smo nekako krivi za ovo, ali je i ostatak zapadnog sveta kriv, što Ukrajince nije naoružao i gurnuo koliko treba“, zaključio je stručnjak.

Komandant Zajedničke grupe ruskih snaga, general armije Sergej Surovikin , saopštio je 9. novembra odluku o izgradnji odbrane na levoj obali Dnjepra, kako bi se spasili životi vojske i borbene sposobnosti.

Ministar odbrane Sergej Šojgu, naložio je komandantu da preduzme sve mere za bezbedno prebacivanje trupa. Svi ruski vojnici prešli su na levu obalu Dnjepra. Pre toga, vlasti su izvršile evakuaciju civilnog stanovništva.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs