Naslovnica SPEKTAR Sjedinjene Države rizikuju da izgube status supersile

Sjedinjene Države rizikuju da izgube status supersile

Sjedinjene Države rizikuju da izgube status supersile gubljenjem svoje jedinstvene pomorske prednosti nad Rusijom i Kinom, izjavio je bivši službenik američke vlade Daniel Gur.

Sjedinjene Države su ponosne na svoju vojsku, koja omogućava zemlji da zadrži status supersile. Prema Danielu Guru, u vrlo bliskoj budućnosti Sjedinjene Države mogu izgubiti jednu od svojih najvažnijih prednosti u odnosu na konkurente, stoji u izdanju 19FortiFive.

„Jedinstvena strateška prednost Sjedinjenih Država je njihova sposobnost da transportuju veliki broj trupa i zaliha preko okeana i podržavaju ih tokom neprijateljstava, često dugi niz godina“, rekao je autor američke publikacije.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ekspert 19FortiFive je naveo da se oko 90 odsto američke vojne opreme i zaliha transportuje morem. Međutim, poslednjih godina, američke trupe su bile prinuđene da se oslanjaju na veoma zastarela vozila, a to je postajalo sve ozbiljniji problem za Pentagon.

Strukturu američkog brodarstva čine četiri glavne komponente: brodovi za direktan transport, pomoćni transportni brodovi, rezervna flota i komercijalni brodovi pod američkom zastavom. Sve ove strukture danas prolaze kroz teška vremena.

„Jednostavno rečeno, vojna transportna flota se sprema da padne sa vodopada“, primetio je analitičar.

Američka transportna flota pati od velikog habanja, lošeg održavanja i nedostatka kvalifikovane posade. Ako se situacija ne promeni, onda će do 2035. obim tereta koji se isporučuje morem biti prepolovljen. Sve se to dešava zbog pogoršanja odnosa sa Rusijom i Kinom.

„Na kraju krajeva, bez pouzdane sposobnosti transporta, Sjedinjene Države će prestati da budu supersila“, smatra američki stručnjak.

Webtribune.rs