Naslovnica ŽIVOT 6 razloga zbog kojih ovo treba da jedete svaki dan: Ubija 72%...

6 razloga zbog kojih ovo treba da jedete svaki dan: Ubija 72% ćelija raka dojke, leči bubrege, snižava holesterol i još ..

fresh okra on white background , close up

Bamija, takođe poznata i kao čudotvorni gospini prsti, ili okra, je jedno od popularnih hranljivih povrća severoistočkong afričkog porekla.

Bamija ima malo kalorija. Jedna šolja sirove bamije ima oko 30 kalorija. A u toj niskokaloričnoj šolji ima neverovatnih 66% PDU vitamina K. Bamija je takođe bogata kalcijumom, vlaknima, vitaminom C, proteinima, folnom kiselinom, manganom i magnezijumom.

Nedavna studija potrvrđuje da nedavno otkriveni lektin u bamiji (Abelmoschus esculentus) može da ubije 72% ljudskih ćelija raka dojke (MCF7) in vitro, uglavnom izazivajući smrt programiranih ćelija. Ovaj novootkriveni ekstrakt u bamiji je takođe pokazao da usporava rast ćelija raka dojke za 63%.

[adsenseyu1]

Zanimljivo je da istraživači još uvek otkrivaju nova jedinjenja za borbu protiv raka u hrani koju jedemo svakodnevno. Dakle, istraživanje na bamiji kao leku za rak je samo početak. Medicinski stručnjaci u drugoj nedavnoj studiji su utvrdili da je pektin u bamiji aktivan protiv ćelija visoko metastatskih melanoma (B16F10). Pektin u bamiji smanjuje njihovu proliferaciju, izaziva zastoj ćelijskog ciklusa i smrt programiranih ćelija (apoptoza).

Prema nedavnoj studiji, obrazac ishrane, koji uključuje konzumiranje bamije, griza, kukuruznog hleba, pasulj, pirinač i slatki krompir, zapravo smanjuje rizik od raka prostate za 40% u grupi  muškaraca.

Svi smo znali da je bamija zdravo povrće i da se već konzumira širom celog sveta. Ali sada nam najnovija istraživanja govore da bamija može da nam pruži zaštitu od najmanje tri različite vrste raka. Neverovatno, zar ne? Trebalo bi da bude više studija da ovo potvrde, naravno. Ali u međuvremenu, bila bi sjajna ideja da dodate ovo zdravo i neverovatno povrće u svoju redovnu ishranu, koja bi već trebalo da sadrži puno voća i povrća.

6 zdravih razloga zbog kojih bi trebalo da jedete bamiju svaki dan:

Ovo neverovatno i zdravo povrće je dostupno u svako doba godine. Najbolje vreme da nabavite bamiju je rana jesen, kada usevi u južnim državama dostižu svoj vrhunac. Ljudi obično dodaju bamiju za zgušnjavanje domaćih supa, zbog njene gnjecave teksture. Bamija je bogata hranljivim sastojcima kao što su: vitamini, minerali i druge hranljive materije koje pružaju niz zdravstvenih koristi od lečenja dijabetesa do sprečavanja bolesti bubrega.

Da li ste znali da bamija ima malo kalorija? Jedna šolja bamije ima samo oko 30 kalorija. Jedna šolja bamije sadrži oko 3 grama dejetetskih vlakana, 2 grama proteina, 7,6 grama ugljenih hidrata, 0,1 grama masti, 21 miligram vitamina C, oko 88 mikrograma folne kiseline i 57 miligrama magnezijuma. Zato je bamija toliko hranljiva i veoma zdravo i neverovatno povrće kada je u pitanju naše zdravlje.

Dakle, nije važno ako bamiju konzumirate izdinstanu, kuvanu, prženu ili čak kiselu. Dobijate sve zdravstvene koristi od nje u bilo koje doba godine. Sada ćemo vam pokazati 6 izuzetno važnih razloga zašto treba da dodate bamiju svojoj zdravoj ishrani:

Ublažava simptome astme

Ako konzumirate manje količine voća ili povrća koji su bogati vitaminom C, kao bamija, možete olakšati simptome astme. Prema studiji objavljenoj u časopisu Thorax 2000. godine, istraživači su otkrili da se unos citrusa ili kivija pokazao kao visoki zaštitini efekat protiv simptoma teškog disanja u detinjstvu.

[adsenseyu5]

Ovaj zaštitini efekat je takođe primećen čak i među decom koja su jela voće samo jednom ili dva puta nedeljno. Istraživači studije su otkrili da ovo posebno važi među već osetljivim pacijentima.

Snižava holesterol

Ovo neverovatno povrće nije samo odlična pomoć pri varenju, nego je takođe i dobro za podizanje nivoa dobrog holesterola. To je zbog velike količine vlakana. Rastvorljiva vlakna se mogu rastvoriti u vodi. To znači da se lako rastvara u probavnom traktu.

I takođe se povezuje sa holesterolom iz druge hrane, tako da se može eliminisati iz krvi. Kako navodi Harvard Health Publications, sve ovo će dovesti do snižavanja ukupnog holesterola. Ona takođe pomaže da se snizi nivo holesterola zamenom sve hrane koju jedete a koja sadrži visok nivo masti i holesterola. To je zato što bamija ne sadrži holesterol i ima vrlo malo masti.

Upravlja dijabetesom

Kao što smo već pomenuli, bamija je prepuna vlaknima. Rastvorljiva vlakna u bamiji mogu da pomognu ljudima koji pate od dijabetesa, zbog njene sposobnosti da održi stabilan nivo glukoze u krvi. Ovo utiče na to kako se šećer apsorbuje u crevima.

Prema studiji objavljenoj u časopisu ISRN Pharmaceutics 2011. godine, istraživači su sproveli ovaj eksperiment: oni su potopili u vodu iseckane mahune bamije, a zatim zatim su taj rastvor dali pacovima kroz cevi za hranjenje. Druga kontrolisana grupa nije nahranjena ovim rastvorom. Zatim su istraživači otkrili da je bamija pomogla u smanjenju stope apsorpcije glukoze i tako smanjila nivo šećera u krvi kod tretiranih pacova.

Jača imuni sistem

Bamija sadrži velike količine antioksidanasa i prepuna je vitaminom C. Ova dva sastojka su najbolji “alat“ za jačanje imunog sistema za borbu protiv slobodnih radikala u organizmu. Takođe, vitamin C stimuliše naš imuni sistem da proizvede više belih krvnih zrnaca, koja su izuzetno važna u borbi protiv stranih patogena i materija u našem organizmu.

[adsenseyu6]

Sprečava bolesti bubrega

Svakodnevno konzumiranje bamije može biti izuzetno korisno za sprečavanje i lečenje bilo koje vrste bolesti bubrega. Prema studiji objavljenoj u časopisu Jilin Medical 2005. godine, istraživači su otkrili da su pacijenti koji su svaki dan jeli bamiju smanjili kliničke znakove oštećenja bubrega više od onih koji su bili na dijabetičnoj dijeti. To je izuzetno korisno jer se skoro polovina slučajeva bolesti bubrega razvije od dijabetesa.

Potpomaže zdravu trudnoću

Bamija je idealno povrće da se konzumira tokom trudnoće. To je zato što je bamija prepuna vitamina A, vitamina B (B1, B2, B6) i vitaminom C. Takođe sadrži i male količine cinka i kalcijuma. Ona takođe služi kao dodatak za vlakna i folnu kiselinu. To pomaže u sprečavanju oštećenja ploda, i čak može i da spreči zatvor tokom trudnoće.

Zaista se nadamo da će vas ovaj članak ubediti da uvrstite bamiju u svoju svakodnevnu zdravu ishranu. Ako ste uživali u ovom tekstu, podelite ga svojim prijateljima i porodicom.

Webtribune.rs