POGLEDAJTE ŠTA VAS UNIŠTAVA: Imate li šećerno, glutensko, mlečno ili vinsko lice?

lice

Koža lica je često ogledalo zdravlja, pogotovo kod određenih problema. Loša ishrana i nezdrave navike u 90 posto slučajeva se odražavaju na koži – u obliku bora, crvenila, proširenih pora, bubuljica i drugih stvari na licu.

Njihov najčešći uzrok je nezdrava ishrana, kao i loša tolerancija organizma ne neke namirnice.

Doktorka Nigma Taib predstavila je infografiku koja otkriva posledice u obliku četiri tipa lica – osetljivog na vino, odnosno alkohol, šećer, gluten i mlečne proizvode.

1. Vinsko lice

Tipični simptomi su naglašene bore između obrva, crvenilo oko očiju, spušteni kapci, proširene pore, dehidrirana koža s perutavim delovima duž obraza, crvenkasti obrazi i nos, kao i duboko usečene linije ispod nosa prema usnama.

Uzrok je preterano konzumiranje alkohola. On dehidrira kožu što pogoršava izgled bora, a šećer u alkoholu uništava kolagen u koži.

2. Glutensko lice

Tipični simptomi su natečeni i crveni obrazi, akne koje se pojavljuju na vilici, kao i pigmentacijske mrlje oko brade.

Pretpostavlja se da je oko 15 posto ljudi osetljivo na gluten, a najčešća posledica je “natečeno lice” koje nastaje kao posledica upale, koju telo proizvodi u rekaciji na gluten koji ne može svariti. Koža postaje crvena, sa izraženim kapilarima.

3. Šećerno lice

Kod lica pojedinca osetljivog na šećer, najčešći simptomi su bore i llinije na čelu, natečenost područja ispod očiju kao i osećaj suve, stanjenje kože. Takođe, česte su bolne, potkožne bubuljice koje se mogu javiti na bilo kojem području lica.

Šećer je okidač procesa u kojem se molekule glukoze vezuju za kolagen, zbog kojeg on postaje krut, a koža gubi elastičnost.

4. Mlečno lice

Tipični simptomi su natečeni kapci kao i područje ispod očiju s izraženim tamnim podočnjacima. Često se javljaju i sitni bele bubuljice po licu, posebno na području brade.

To sve mogu biti znakovi da organizam ne toleriše laktozu zbog gubitka određenih enzima. Neki od uzroka mogu biti i hormoni koji se danas često nalaze u mleku i mlečnim proizvodima poput jogurta, sira, pavlake.