Naslovnica SPEKTAR Zelenskom prikazano u kojim granicama će ostati Ukrajina

Zelenskom prikazano u kojim granicama će ostati Ukrajina

Vladimir Zelenski i vlada Ukrajine moraće da naprave teritorijalne ustupke, da bi rešili sukob u zemlji, piše Jan Mačaček, kolumnista češkog lista Lidovki.

„Ako ukrajinska kontraofanziva kulminira krajem avgusta ili početkom septembra, onda bi sukob mogao biti zamrznut duž linije fronta, a vremenom bi Ukrajina formalno ili neformalno odustala od četiri regiona u zamenu za američke (zapadne) bezbednosne garancije“, tvrdi autor.

On je napomenuo, da nikakve nove isporuke oružja, uključujući avione F-16 i rakete dugog dometa ATACMS, neće pomoći Kijevu da preokrene tok na bojnom polju.

Očekuje se da će prednost imati rusko ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušnu odbranu, naglasio je kolumnista.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Prema Mačačeku, zamrzavanje sukoba će smanjiti tenzije sa Rusijom i omogućiti formiranje nove bezbednosne arhitekture u Evropi. Nakon završetka vruće faze konfrontacije, SAD će moći da skrenu pažnju na pacifički region, gde se nalazi njihov ključni rival, zaključio je on.

Oružane snage Ukrajine su 4. juna krenule u kontraofanzivu na južnodonjeckom, artemovskom i pre svega zaporoškom pravcu, bacivši u borbu brigade obučene od strane NATO-a i naoružane zapadnom vojnom tehnikom.

[adsenseyu1]

Vladimir Putin je 21. jula primetio da neprijatelj nema rezultata, a zapadni kustosi su bili očigledno razočarani tokom operacije. Kijevu, prema njegovim rečima, ne pomaže ni snabdevanje oružjem i municijom, ni hiljade plaćenika i savetnika.

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social