Naslovnica ŽIVOT Vrhunsko dostignuće: Pronađen lek protiv najopasnijeg vida raka

Vrhunsko dostignuće: Pronađen lek protiv najopasnijeg vida raka

Lek protiv jednog od najopasnijih vidova karcinoma – adenokarcinoma pankreasa, konačno je razvijen zahvaljujući australijskim naučnicima, a njegova efikasnost dokazano povećava stopu preživljavanja pacijenata za više od 35 posto.

Trenutno je ovo medicinsko sredstvo u drugoj fazi kliničkih ispitivanja, a u budućnosti lekari planiraju da ga koriste i u lečenju raka koštane srži.

Pacijenti sa adenokarcinomom pankreasa, jednom od najinvazivnijih vrsta kancera, uskoro bi mogli dobiti drugu šansu za život, zahvaljujući novootkrivenom leku koji su razvili australijski naučnici sa Instituta za medicinska istraživanja Garvan.

Nakon niza istraživanja, oni su pronašli lek koji pomaže u efikasnoj borbi protiv ovog agresivnog kancera koji u današnje vreme odnosi veliki broj života, a sa kojim petogodišnja stopa preživljavanja pacijenata jedva da prelazi 10 procenata.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Kako je navedeno u rezultatima naučne studije, novootkriveni lek utiče na fibrozno tkivo u tumorima, koje prilikom hemoterapije značajno smanjuje efikasnost tretmana, a u ovom eksperimentu korišćen je baš sa ovom metodom lečenja.

[adsenseyu1]

Kod laboratorijskih životinja na kojima su vršeni ogledi, stopa preživljavanja povećala se za više od 35 procenata u poređenju sa drugom, kontrolnom grupom, koja je podvrgnuta samo hemoterapiji.

Kombinovana upotreba leka PKSS-5505 i hemoterapije takođe je pokazala i značajno smanjenje metastaza, odnosno širenja ćelija raka na druge organe, uključujući i jetru, a procenat smanjenja iznosio je 45 posto.

Lek bi se mogao koristiti i za lečenje raka koštane srži

U ovom trenutku, novootkriveni lek se trenutno nalazi i u drugoj fazi kliničkih ispitivanja za lečenje raka koštane srži. Prema navodima naučnika koji su ovjavljeni u magazinu Nejčr Kensr, mehanizam leka ogleda se u blokiranju enzima koji igraju presudnu ulogu u taloženju kolagena u fibroznom tkivu oko tumora.

Adenokarcinom pankreasa – podmukla bolest sa karakterističnim simptomima

Adenokarcinom pankreasa je veoma podmukla bolest, koja se u 85 posto slučajeva u trenutku postavljanja dijagnoze već proširila na lokalne strukture ili metastazirala na jetru i pluća.

Bolest se manifestuje karakterističnim simptomima: bolom u stomaku, gubitkom težine i apetita, žuticom i opipljivom žučnom kesom, a kako bolest progresira, bol postaje sve intenzivniji.

Prosečan životni vek pacijenata sa ovom dijagnozom neretko je samo pet meseci od otkrivanja raka, ukoliko se on operativnim putem ne odstrani.

U zoni povećanog rizika nalaze se pušači, osobe koje svakodnevno u ishrani upotrebljavaju meso i životinjske masti, pacijenti sa dijabetesom melitusom, hroničnim pankreatitisom ili genetskim predispozicijama za razvoj oboljenja.

(RT)

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social