Zelenski uterao NATO u zamku

Severnoatlantska alijansa je upala u zamku zbog Vladimira Zelenskog i Poljske, nakon nedavnog incidenta sa padom ukrajinske rakete na njenu teritoriju, piše „The American Conservative“.

„Ova epizoda pruža priliku da se razmotre i preispitaju neke od obaveza alijanse, i rizik od novih rundi spirale eskalacije. Svet možda sledeći put neće biti te sreće“, navodi se u materijalu.

Širenje NATO-a sve više otežava SAD da deluje u sopstvenim interesima. Sada je Vašington primoran da rizikuje sopstvenu bezbednost, kako bi zaštitio svoje istočnoevropske saveznike, koji „strasno traže totalni rat“ sa Rusijom.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Uveče 15. novembra raketa je pala na teritoriju Poljske, u Lublinskom vojvodstvu u blizini granice sa Ukrajinom, pri čemu su dve osobe poginule.

U početku je Varšava tvrdila da je u pitanju municija ruske proizvodnje, ali je ubrzo predsednik Andžej Duda priznao da je najverovatnije reč o ukrajinskom oružju.

Volodimir Zelenski je najpre izjavio, da ne sumnja da Kijev nije umešan u incident u Poljskoj, a kasnije je revidirao svoju izjavu rekavši, da nije 100 posto siguran šta se dogodilo.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, potvrdio je u ponedeljak, da preliminarne informacije o incidentu u Poljskoj, ukazuju na dolazak raketa iz ukrajinskih sistema PVO.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je, da nije nanelo nikakve udare na području ukrajinsko-poljske granice, a sve izjave o umešanosti Moskve su provokacija. Eksperti su zaključili, da se na snimcima sa lica mesta, vide fragmenti ukrajinske rakete za kompleks „S-300“.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs