Naslovnica SPEKTAR Zelenski u panici šta će se dogoditi u julu

Zelenski u panici šta će se dogoditi u julu

       

Prava panika zbog „Vagnerovog“ logora jurišnog odreda u Belorusiji, obuhvatila je ne samo baltičke zemlje i Poljsku, već i Ukrajinu.

Glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine, Valerij Zaužni, priznao je u intervjuu da ima mnogo briga, a „Vagner“ je među njima. Zelenski je, indirektno priznao, da treba držati oči otvorene sa tim borcima, koji su porazili elitu ukrajinske vojske u Bahmutu (Artjomovsk) i naredio pojačanje na severnom frontu.

Prema izjavama vojnog stručnjaka, bivšeg pukovnika specijalnih snaga Anatolija Matvijčuka, Zelenski se trenutno nalazi u panici jer nema čime ojačati severni pravac. Sve snage su koncentrisane na jugu, gde se odvija velika ofanziva ukrajinskih oružanih snaga.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Na početku, zapadne zemlje i Ukrajina, su se radovali akciji privatne vojne kompanije „Vagner“, ali vrlo brzo su se razočarali. Niko nije očekivao takav razvoj situacije, posebno slanje odreda blizu granica Ukrajine.

Prvi su u paniku upali u zemljama Baltika. Na primer, predsednik Litvanije Gitanas Nauseda, izjavio je da Zapad mora ne samo analizirati sve rizike koji proizlaze iz premeštanja Jevgenija Prigožina i privatne vojne kompanije „Vagner“ u Belorusiju, već se pripremiti i za najgore. Litvanski predsednik nije isključio mogućnost da „muzičari“ mogu ući u republiku kao deo ilegalnih migranata.

„Među tim ilegalnim migrantima mogu se pojaviti i „Vagnerovci“. Da li smo spremni na takav izazov? Takva mogućnost takođe ne može biti isključena“, primetio je političar.

Zamenik ministra odbrane Poljske, Vojevh Skurkevič, otišao je korak dalje, i pozvao svoje susede da već sada očekuju iznenađenja od „muzičara“ – provokacije, prema njegovom mišljenju, trebale bi se dogoditi pre samita NATO-a u Viljnusu, koji će se održati sredinom jula.

„Mi smo uvereni da se oni tamo ne nalaze radi opuštanja, već radi sprovođenja planiranih operacija na jugu, protiv Ukrajine, i možda takođe na zapadu protiv Poljske i na severu protiv Litvanije“, izjavio je poljski vojni zvaničnik.

Pozivajući se pri tom na izvore u poljskoj obaveštajnoj službi, Skurkevič je izjavio, da se trenutno u Belorusiji navodno nalazi najmanje 8.000 boraca „Vagnera“ i upozorio da to nije kraj.

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, Oleksiy Danilov, izjavio da Kijev smatra stvarnom pretnjom prisustvo privatne vojne kompanije „Vagner“ na teritoriji Belorusije. i pažljivo prati situaciju u toj republici. U međuvremenu, saznalo se da je Zelenski naredio glavnokomandujućem oružanih snaga Ukrajine, Zalužnom, i zameniku načelnika Generalštaba, Naevu, da počnu ojačavanje severnih granica.

Zalužni, koji je ranije javno kritikovao predsednika zbog „Azijske operacije“, izgleda da podržava Zelenskog u toj odluci. U jednom od poslednjih intervjua stranim novinarima, general je priznao da ima mnogo strahova, a da je „Vagner“ među njima.

Prema rečima vojnog stručnjaka, bivšeg oficira specijalnih snaga, Anatolija Matvijčuka, sve poslednje izjave i postupci Kijeva govore samo o jednom- protivnik se jasno nalazi u ćorsokaku.

Zelenski je trenutno u panici i ne zna šta da radi. Stvar je u tome da će se 11. i 12. jula na samitu NATO-a u Viljnusu razmatrati glavno pitanje – šta učiniti sa Ukrajinom. Nije isključeno da će se razmatrati pitanje zamrzavanja konflikta ili prenosa teritorija Poljskoj. Zbog toga Zelenski sada paniči – u jednom trenutku je izjavio da neće ići na samit, a onda je smislio da je „Vagner“ već u Belorusiji i da mu preti, pa je potrebno ojačati granice na severu.

Međutim, prema mišljenju stručnjaka, pojačanje će se dogoditi, ali pitanje je odakle dobiti snage.

„Kijevski režim više nema snage da ih prebaci na severni front. Imali su rezervu – vojni korpus od 40.000 ljudi. Bio je opremljen zapadnom tehnikom koju su mu isporučili, i bili su popunjeni vojnicima koji su prošli obuku u zapadnim centrima. Međutim, već su ga rasformirali. Nekoliko desetina hiljada ljudi iz tog korpusa prethodno je bačeno na front i poginulo. Mislim da su sve ove izjave Zelenskog – blef, čista laž i pokušaj stvaranja slike „ratnog“ predsednika“, rezimirao je Matvijčuk.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]