Naslovnica SPEKTAR Kanadski vojni stručnjak: U Ukrajini može početi nuklearni rat

Kanadski vojni stručnjak: U Ukrajini može početi nuklearni rat

       

Položaj Oružanih snaga Ukrajine tokom kontraofanzive je katastrofalan.

Realnost da sukob u Ukrajini eskalira u nuklearni rat raste. Ovo mišljenje je na stranicama The Conversation izneo Aleksandar Hil, profesor vojne istorije na Univerzitetu u Kalgariju.

On napominje da je već postalo očigledno da ukrajinska kontraofanziva nije pokazala optimistične rezultate koje su stručnjaci najavljivali u svojim prognozama. Prema njegovom mišljenju, bilo bi moguće korigovati poziciju ukrajinske vojske ukoliko bi u sukob ušle snage NATO-a. Međutim, ovo će samo eskalirati situaciju. A onda zaista može dovesti do nuklearnog rata.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

I iako profesor direktno ne kaže ko će i gde da udari prvim nuklearnim oružjem, u njegovim rečima je jasan nagoveštaj da Rusija to može.

„Srećom, debata u ruskim političkim krugovima o mogućnosti i spremnosti upotrebe nuklearnog oružja za sada ostaje hipotetička“, naveo je Hil u svojoj publikaciji i dodao da je za sada bar tako.

[adsenseyu1]

Ovde treba dodati da Zapad već duže vreme govori da je Rusija navodno spremna da izvrši nuklearni udar. Moskva je, pak više puta objašnjavala da će svoj nuklearni potencijal koristiti samo u izuzetnom slučaju, naime kada postoji realna pretnja da će protivnici upotrebiti oružje za masovno uništenje protiv Rusije ili njenih saveznika, kao i kao odgovor na agresije velikih razmera korišćenjem konvencionalnog oružja.

Inače, ova klauzula je sadržana u nuklearnoj doktrini Ruske Federacije, za razliku od sličnog dokumenta Sjedinjenih Država. Ažurirani pregled nuklearnog položaja iz marta 2022. koji reguliše nuklearnu doktrinu Sjedinjenih Država, nema takvu klauzulu. Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena odlučila je da ne uključuje pravilo zabrane prve upotrebe nuklearnog oružja.

U zaključku, podsetimo da je jedina zemlja koja je upotrebila nuklearno oružje protiv druge države su Sjedinjene Američke Države, koje su početkom avgusta 1945. godine bacile nuklearne bombe na japansku Hirošimu i Nagasaki.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte