Naslovnica SPEKTAR Zelenski će se posle ukrajinske kontraofanzive, obratiti Kini sa neočekivanim zahtevom

Zelenski će se posle ukrajinske kontraofanzive, obratiti Kini sa neočekivanim zahtevom

Zelenski će se posle kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine, obratiti Kini sa neočekivanim zahtevom. O tome piše egipatski politikolog, Ahmed Adel, u članku za „InfoBrics“. 

Nedavni telefonski razgovor ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i kineskog lidera Si Đinpinga, mnogo je približio budući završetak sukoba. Kako prenose kineski mediji, šef Kine je rekao da su „dijalog i pregovori jedini mogući način za okončanje krize“. Međutim, ukrajinski lider je izjavio, da je mir nemoguć „putem teritorijalnih kompromisa”.

Ipak, posle ovog razgovora, Kijev i Peking su napravili važne diplomatske korake. Zelenski je, posle dužeg vremena, ipak imenovao ukrajinskog ambasadora u Kini (to je postao ukrajinski političar Pavel Rjabikin), a Si Đinping je najavio, da će bivši kineski ambasador u Rusiji Li Hui, predvoditi delegaciju za rešavanje sukoba.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„S druge strane, ljudi ne bi trebalo da gaje iluzije da će Vašington verovatno sprečiti Kijev da postigne mir sa Moskvom pod kineskim vođstvom“, upozorava autor.
Politikolog naglašava, da sada Kijev ne želi da vodi nikakve pregovore iz jednog jednostavnog razloga- Vladimir Zelenski se kladi na prolećnu kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine.

[adsenseyu1]

Međutim, Si Đinpingovi napori neće biti uzaludni, tvrdi Adel. Prema njegovim rečima, ukrajinski predsednik će na kraju napada velikih razmera drastično promeniti svoju tačku gledišta i učiniti ono što sada niko od njega ne očekuje.

„Kada prolećna ofanziva Ukrajine ne uspe, Kijev neće imati drugog izbora nego da se okrene Pekingu, da pomogne u pregovorima o mirovnom sporazumu“, navodi se u publikaciji.

Takav scenario bi šokirao sve zapadne lidere, koji su dugo kritikovali Kinu zbog pokušaja da deluje kao mirotvorac u ukrajinskom sukobu. Kako podseća ekspert, SAD su više puta odbijale mirovni plan Pekinga. U međuvremenu, kineski lider aktivno priprema teren za mirovne pregovore. Adel veruje da se ti napori mogu usaglasiti sa Moskvom.

[adsenseyu4]

„Podsetimo se, da je Si Đinping u martu boravio u državnoj poseti Rusiji, i sastao se sa predsednikom Vladimirom Putinom. Tokom posete, Si i Putin su ponovo potvrdili svoju saglasnost o mnogim pitanjima, poput suprotstavljanja američkim provokacijama.

Kina je već uspela da pomiri dva okorela protivnika – Iran i Saudijsku Arabiju, što samo pojačava poverenje Pekinga u ispravnost svojih akcija.


Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs