ZAPAD U NEVERICI: Zemlje OPEK-a nisu htele da pomognu SAD u slamanju Rusije

SAD nisu dobile dovoljnu pomoć od zemalja OPEK-a zbog antiruskih sankcija. Kolumnista Nikkei Asia Nesrin Buckheit piše o tome.

Kako podseća autor, predsednik SAD Džo Bajden pozvao je zemlje članice OPEK-a da povećaju proizvodnju nafte. Ova mera bi mogla da smanji cenu crnog zlata i da pomogne Vašingtonu da se nosi sa rastućim cenama goriva i inflacijom.

Međutim, lideri OPEK-a su se dogovorili da od septembra povećaju proizvodnju za samo 100 hiljada barela dnevno. Ovakve količine očigledno nisu dovoljne da utiču na situaciju.

Zvaničan razlog zašto zemlje nisu ispoštovale zahtev SAD i nisu značajno povećale proizvodnju bilo je ograničenje proizvodnih kapaciteta.

Međutim, mnogi stručnjaci sumnjaju u to i sugerišu da je cela stvar u antiruskim sankcijama koje utiču na energetsko tržište. Ovo je izjavila Helima Croft, šefica robne strategije u RBC Capital Markets.

„Preostali slobodni kapaciteti su konsolidovani u Saudijskoj Arabiji, UAE, Iraku i Kuvajtu. Možda postoji nevoljnost da se one koriste prerano zbog neizvesnosti o tome kako će paket sankcija EU protiv Rusije uticati na globalno snabdevanje naftom“, rekla je Kroft.

OPEK je uvek prilagođavao proizvodnju nafte u zavisnosti od promena koje su se dešavale u svetskoj ekonomiji. Istovremeno, organizacija će učiniti sve da spreči nagli pad cena, što Rusiji ide na ruku, piše autor.

„Rusija prodaje svoju naftu po sniženim cenama Indiji, Kini i drugim zemljama. Moskva je odlučna da održi svetske cene što je više moguće kako ne bi morala dalje da snižava cene“, navodi se u članku.

Osim toga, Moskva ima koristi i od trgovine sa Zapadom. Prema analitičaru tržišta nafte Vandani Hari, visoke cene stvaraju poteškoće za Evropsku uniju. Zbog rastuće inflacije i skupog goriva, EU nije u mogućnosti da brzo odustane od uvoza nafte iz Rusije.

„Čak smo videli da se EU povukla u odnosu na ranije uvedene sankcije“, rekao je Hari.

Takođe, ne zaboravite da Moskva ima dobre odnose sa OPEK-om. Uprkos tome što Rusija nije član organizacije, od 2016. godine učestvuje u diskusijama o smanjenju proizvodnje nafte.

„Na Bliskom istoku se ceni saradnja sa Rusijom, što Moskvi daje značajan uticaj“, navodi se u članku. „Ovaj odnos takođe daje Ruskoj Federaciji određeni politički predah od pritiska sa kojim se suočava sa Zapada.

Sve ono što ne objavljujemo na drugim mrežama zbog cenzure možete pratiti na našem Vkontakte kanalu

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs