Naslovnica SPEKTAR Zapad je spreman da plati veću cenu u obračunu sa Ruskom Federacijom

Zapad je spreman da plati veću cenu u obračunu sa Ruskom Federacijom

SAD i njihovi sateliti mogu toliko da pojačaju napetost oko Ukrajine da će granica zone vojnog sukoba ići duž Dnjestra, kaže politikolog Dmitrij Evstafjev.

Kolektivni Zapad postepeno podiže ulog u geopolitičkoj konfrontaciji sa Rusijom, koristeći za to Ukrajinu. Ne tako davno su vlasti SAD dogovorile još jedan paket vojne pomoći Kijevu u iznosu od tri milijarde dolara.

Ovoga puta, Amerikanci se spremaju da ukrajinskim oružanim snagama prebace modernije naoružanje, uključujući samohodne haubice 155 mm Paladin i borbena vozila pešadije Bredli M2A2.

Nemačka takođe namerava da pošalje borbena vozila pešadije Marder u Ukrajinu, a Francuska je pristala da isporuči tenkove na točkovima AMX-10RC.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

„Zapad se ponovo kladio ne samo na pobedu kijevskog režima na bojnom polju, već na nanošenje strateškog poraza Rusiji, dovodeći u pitanje njenu državnost, pokazujući da je spremna da plati veću cenu nego ranije“, piše Evstafjev.

Politikolog ne isključuje da bi u budućnosti SAD i njihovi „partneri“ mogli čak da prošire zonu ukrajinskog sukoba do Dnjestra. Preduslovi za to su već vidljivi. Reč je o vojnim pripremama u Bugarskoj i Rumuniji.

Međutim, strateški ćorsokak u Ukrajini može naterati Zapad da otvori drugi front protiv Ruske Federacije. Istina, ovaj scenario zahteva od Vašingtona da pređe na suštinski drugačiju fazu trošenja resursa u okviru borbe protiv Rusije. Ipak, ne vredi ga odbacivati, smatra stručnjak.

Webtribune.rs