Zaokret koji će promeniti svet: Stoltenberg priznao da će Kijev morati da napravi teritorijalne ustupke

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je na brifingu za novinare sa finskim predsednikom Saulijem Niinisteom priznao da će Kijev morati da ustupi deo teritorije da bi uspostavio mir. Prenos sastanka objavljen je na Youtube kanalu Rojtersa.

„Mir u Ukrajini je moguć. Pitanje je samo koju cenu ste spremni da platite za ovaj mir. Koliko ste spremni da žrtvujete teritoriju, nezavisnost, suverenitet, slobodu i demokratiju. I to je veoma teška moralna dilema“, objasnio.

Prema Stoltenbergovim rečima, alijansa će nastaviti da podržava kijevske vlasti, ali će istovremeno nastojati svim sredstvima da izbegne eskalaciju sa Rusijom.

Zbog toga je organizacija odbila da pošalje svoje jedinice na teritoriju Ukrajine, a odbacila je i mogućnost uvođenja zone zabrane letova, dodao je on.

Volodimir Zelenski je ranije rekao da je svet umoran od aktuelne krize, a Kijev se gura na za njega nepovoljan rezultat u smislu sporazuma sa Moskvom.

Pres-sekretar ruskog lidera Dmitrij Peskov je primetio da su zahtevi za Ukrajinu izrečeni, oni su joj dobro poznati, ali lokalne vlasti odbijaju da pregovaraju, verovatno pod pritiskom mentora.

O istom je govorio i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov , prema kojem zapadne zemlje koriste bivšu sovjetsku republiku kao oruđe za iscrpljivanje i poraz Rusije na bojnom polju.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs