Vreme je da shvate šta je ruski mač: Turska gradi ratni brod za Ukrajinu i više bespilotnih letelica Bairaktar

Ukrajina i Turska i dalje imaju dobre političke i vojne odnose, gradeći partnerstvo poverenja i razumevanja.

Dokaz tome je izjava ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji je rekao da su „turski prijatelji“ aktivno uključeni u modernizaciju i obnavljanje ukrajinske mornarice.

Prema njegovim rečima, Ankara već gradi prvi korpus nove ukrajinske korvete, koji će biti završen u Ukrajini, a očekuje se da bude završen do kraja 2023. To znači da će najranije 2024. godine korveta proći sva ukrajinska ispitivanja , moći će da uđe u službu u Ukrajini.

„Naši turski prijatelji takođe aktivno podržavaju razvoj ukrajinske mornarice. Prvi korpus naše moderne korvete već je postavljen u Turskoj i biće završen u Ukrajini do kraja 2023. godine “, rekao je Zelenski u obraćanju ukrajinskoj mornarici tokom posete regiji Odesa.

Zelenski je novinarima potvrdio da trenutno postoje ukrajinske trupe upućene u Tursku koje već završavaju obuku za pilotiranje i upravljanje turskim bespilotnim letelicama Bairaktar ​​TB-2. Prema Zelenskom, Ukrajina će dobiti više turskih bespilotnih letelica namenjenih uglavnom ukrajinskoj letećoj floti.

Ispostavilo se da je Ukrajina spasilac Turske u situaciji kada je Ankara rizikovala da izgubi novac od unapred zaključenih poslova za prodaju turskih helikoptera Atak-2.

Prvobitno su trebali da ih pokreću motori sa licencom Sjedinjenih Država. Ali Vašington ne planira da Turskoj izda izvoznu dozvolu zbog kupovine ruskih sistema PVO S-400 i ekonomskih sankcija koje je uveo predsednik Donald Tramp.

Turska je tada pronašla partnera u ukrajinskom pogonu helikoptera i aviona Motor Sich naručivanjem prvih 14 motora. Na ovaj način Ankara je pronašla izlaz iz situacije i dobra saradnja u ovoj liniji odnosa će se verovatno nastaviti između dve zemlje.

Ukrajina je više puta nudila Turskoj da postane suvlasnik pogona Motor Sich kupujući 51 odsto. Trenutno je 40 odsto u vlasništvu kineskih investitora.

Webtribune.rs