Vojni ekspert Rožin: Upotreba iranskih dronova od strane vojske Rusije, šokirala je Ukrajinu

Ekspert Centra za vojno-političko novinarstvo Boris Rožin govorio je o upotrebi iranskih dronova protiv Oružanih snaga Ukrajine.

Prema Rožinu, protekli „dan, (petak, 23. septembar) bio je dan najmasovnije upotrebe iranskih bespilotnih letelica odjednom u nekoliko sektora fronta u Ukrajini.

Ovo je bilo izuzetno neprijatno iznenađenje za neprijatelja, koji je već ranije pretrpeo značajne gubitke od preciznih udara bespilotnih letelica kamikaza“, napisao je Rožin na svom Telegram kanalu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Takođe je primetio da je „uprkos nekoliko oborenih dronova, nekoliko njih ipak stiglo do cilja, uništivši jedan od ukrajinskih centara za donošenje odluka u Odesi“. O tome OVDE.

„Ukrajinska protivvazdušna odbrana je, po svemu sudeći, potpuno zakazala u ovom slučaju“, zaključio je stručnjak.

Posle ove akcije ruske vojske, Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine oduzelo je iranskom ambasadoru akreditaciju i značajno smanjilo broj diplomatskog osoblja ambasade u Kijevu.

Podsetimo, u ponedeljak su američki mediji, pozivajući se na oficire Oružanih snaga Ukrajine, izvestili da se tokom sukoba u Ukrajini navodno sve više koriste jurišni dronovi iranske proizvodnje.

Webtribune.rs