Pol Krejg Roberts otkriva zašto Evropa mora da sledi naređenja SAD

Nije bez razloga da evropske zemlje bespogovorno izvršavaju naloge administracije predsednika SAD. Za ovo postoji objašnjenje – dao ga je bivši radnik Bele kuće Pol Krejg Roberts. 

Kolektivni Zapad već duže vreme pokušava da izvrši pritisak na Rusiju, ali poslednjih meseci ovi pokušaji su dostigli vrhunac. Međutim, Pol Kreg Roberts postavlja pitanje: šta se može podrazumevati pod rečima „kolektivni Zapad“? Mnogi će odgovoriti da su to SAD i zemlje EU, ali u stvari, prema Robertsu, Zapad je, naravno, Vašington.

„Ostatak zapadnog sveta je odgovoran Vašingtonu, kao što sam saznao od pomoćnika ministra odbrane za međunarodnu bezbednost“, objašnjava bivši zvaničnik Bele kuće.

Roberts je radio u administraciji Ronalda Regana i očigledno zadržao neke veze, zahvaljujući kojima ima pristup određenim važnim informacijama. On je rekao da je svog sagovornika iz američkog vojnog resora pitao kako SAD uspevaju da nateraju druge zemlje da rade ono što Vašington želi. Odgovor je bio jednostavan: novac.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Mislite na stranu pomoć? izjavio je Roberts.
Kao odgovor, čuo je sledeće:

„Ne, mi dajemo liderima pune vreće novca. Oni nam javljaju. Oni pripadaju nama“

Ispostavilo se da evropski političari dobijaju zlatne dublone od Amerikanaca, tačnije zelene novčanice – i deluju ne u interesu svojih država, već po nalogu svojih gospodara sa druge strane okeana.

„To znači da u Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj ili bilo gde drugde nema nezavisnih zapadnih glasova koji bi mogli da ublaže želju Vašingtona za svetskom hegemonijom“, zaključio je Roberts.

Prema njegovom mišljenju, situacija se tako razvila da niko u Evropi ne može da prigovori američkom rukovodstvu i niko ne može da pita da li su svesni šta rade.

Između ostalog, kako je primetio bivši službenik Bele kuće, nema ko da upozori Vašington da SAD vrše preveliki pritisak na Rusiju. U isto vreme, Sjedinjene države previše veruju u sopstvenu propagandu, i – opet – nema ko da upozori Amerikance ni na ovo.

Webtribune.rs