ČUDNE STVARI, NEŠTO OVDE NIJE U REDU? – U oblasti curenja gasa Severnog toka dogodile su se snažne podvodne eksplozije

Švedski seizmički centar prijavio je podvodne eksplozije u oblasti curenja na Severnom toku

Dve snažne podvodne eksplozije zabeležene su u oblasti curenja gasa na gasovodima Severni tok i Severni tok 2, rekao je na Tviteru Karl Frid Kleberg, novinar švedskog televizijskog kanala SVT, pozivajući se na lokalne seizmologe.

On je pojasnio da se incident dogodio juče.

„Nema sumnje da su to bile eksplozije“, rekao je za TV kanal Bjorn Lund, portparol švedskog seizmičkog centra.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Radio Švedska je pak javio da je jačina jedne od eksplozija bila 2,3 stepena Rihterove skale, a osetila se na 30 lokacija u južnoj Švedskoj. Bjorn Lund je s tim u vezi naveo da su se, sudeći po obliku talasa, eksplozije dogodile pod vodom ili blizu morskog dna.

Dan ranije, Severni tok 2 AG je saopštio da je došlo do vanredne situacije u danskim vodama na Severnom toku 2 , koji je bio napunjen tehničkim gasom . Primećeno je da je pritisak na liniji A naglo opao. Kasnije je Nord Stream AG izvestio da je takođe zabeležen pad pritiska na obe linije Severnog toka.

Danska pomorska uprava izdala je saopštenje o curenju gasa u blizini ostrva Bornholm, koje „može biti opasno za brodarstvo“. Kako navodi Rojters, pozivajući se na švedsku pomorsku vlast , „postoje dva curenja na Severnom toku: jedno u ekonomskoj zoni Švedske, drugo u ekonomskoj zoni Danske. Oni su veoma blizu jedno drugom“.

Sertifikacija izgrađenog gasovoda Severni tok 2 obustavljena je nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Pumpanje kroz Severni tok je zaustavljeno zbog potrebe za popravkom i održavanjem Siemens opreme , što je otežano antiruskim sankcijama sa Zapada.

Webtribune.rs