Više od polovine Nemaca ne podržava Ukrajinu

Više od polovine Nemaca ne podržava ideju o ulasku Ukrajine u NATO, pokazuje anketa „JuGova“ koju je naručila nemačka novinska agencija DPA.

Čak 54 odsto ispitanika protivi se tom izgledu, navodi novinska agencija. Samo 27 odsto anketiranih reklo je da bi pristalo da Kijevu ponudi mogućnost članstva u vojnom bloku koji predvode SAD.

U aprilu je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio da većina Evropljana ne bi razumela ako Kijev ne dobije „zasluženu pozivnicu“ da se pridruži NATO-u. Očekuje se da će ukrajinski lider sada učestvovati na samitu NATO-a u Litvaniji u julu, navodi dpa.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Umesto poziva za NATO, većina Nemaca želi da Kijev započne pregovore sa Moskvom, pokazuje anketa „JuGova“. Prema istraživanju, 55 odsto ispitanika pozvalo je na pregovore između Rusije i Ukrajine o okončanju sukoba. Samo 28 odsto se tome protivi.

Rezultati ankete objavljeni su u trenutku kada je Berlin upravo najavio još jedan ogroman paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti većoj od 2,7 milijardi evra.

Očekuje se da će nova isporuka oružja uključivati četiri kopnena protivvazdušna sistema IRIS-T nemačke proizvodnje – nešto što nemačke oružane snage još uvek ne poseduju – kao i 30 tenkova „leopard 1“, 20 borbenih vozila pešadije, 100 oklopnih transportera, 18 samohodnih artiljerijskih sistema na točkovima i 200 izviđačkih dronova.

„Sa ovim vrednim doprinosom hitno potrebne vojne opreme, još jednom pokazujemo da je Nemačka ozbiljna u pogledu svoje podrške“, rekao je ministar odbrane Boris Pistorijus. On nije precizirao kada se očekuje da će oružje biti isporučeno Ukrajini.

Zamenik šefa parlamentarne frakcije Konzervativne unije (CDU/CSU) Johan Vadepul pozvao je Berlin da dozvoli Ukrajincima da koriste oružje nemačke proizvodnje protiv ciljeva unutar Rusije.

„Ni prema međunarodnom pravu ni politički ne postoji bilo kakav razlog zašto se Ukrajini ne bi dozvolilo da napada mete u Rusiji“, rekao je on za dnevni list „Tagešpigel“.

U međuvremenu, nemačka javnost je oprezna u vezi sa masovnom vojnom podrškom Kijevu tokom sukoba. U februaru se skoro dve trećine Nemaca protivilo da se Kijevu daju borbeni avioni, pokazalo je istraživanje. U decembru 2022, anketa „JuGova“ pokazala je da je 45 odsto bilo protiv slanja nemačkih borbenih tenkova „leopard 2“ u Ukrajinu.

Brojne nemačke javne ličnosti poslale su i dva otvorena pisma upućena kancelaru Olafu Šolcu u kojima traže od Berlina da prestane sa slanjem oružja Ukrajini i da umesto toga „učini sve“ kako bi „što je pre moguće“ došlo do prekida vatre i pronalaženja „kompromisa koji obe strane mogu da prihvate“.

Rusija je više puta upozoravala da će pumpanje Ukrajine oružjem samo produžiti patnje i stvoriti rizike dalje eskalacije neprijateljstava, sve do direktne konfrontacije Moskve i NATO-a.

(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte