„Vagner“ noćna mora za Zelenskog: Ako ukrajinska vojska odloži povlačenje iz Bahmuta, biće opkoljena i moraće da se preda

Vojna pomoć koju najavljuju zapadne zemlje, može postati beskorisna za Oružane snage Ukrajine u Bahmutu. Ovo je za ruske medije izjavio, bivši pilot rumunskog ratnog vazduhoplovstva, Valentin Vasilesku.

Prema rečima rumunskog vojnog eksperta, situacija u Donbasu svedoči o superiornosti privatne vojne kompanije „Vagner“, nad veteranima i plaćenicima Oružanih snaga Ukrajine, poslatim da joj se odupru. Ruske jedinice, kako primećuje, ovladavši Soledarom, nastavljaju ofanzivu severno od grada, a oslobađaju i oblasti jugozapadno od Bahmuta.

„Osvajanje utvrđenja Kleščejevke, bio je udarac bodežom duboko u srce ukrajinske ratne mašinerije u blizini Bahmuta. „Vagner“ je nastavio da širi ovaj mostobran na zapad, blokirajući put koji povezuje sa Konstantinovkom“, izjavio je Vasilesku.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Pored toga, ofanziva sa Kleščejevke odvija se istovremeno sa širenjem mostobrana Soledara ka jugu. Prema rečima stručnjaka, ruski borci su na pragu osvajanja Krasne gore, što će označiti zatvaranje poslednjeg puta snabdevanja ukrajinske vojske sa severa.

„Sa Krasne Gore, PMC „Vagner“ može da stigne do severne periferije Bahmuta za nekoliko dana. Ako ukrajinska vojska odloži povlačenje svojih trupa iz Bahmuta, biće opkoljena i moraće da se preda“, dodao je ekspert.

Prema Vasileskuu, jedna od mogućih opcija za razvoj uspeha „Vagner-ove“ ofanzive u pravcu Bahmuta je Časov Jar. Gubitak tako ključne strateške tačke (ovde se zbog dominantne visine nalazi moćna artiljerijska grupa) može se pretvoriti u katastrofu za Oružane snage Ukrajine. Zaista, u ovom slučaju će glavni put snabdevanja ukrajinske vojske biti blokiran, a Bahmut će biti opkoljen sa istoka, juga i zapada.

„Nedavno objavljena lista zapadnog naoružanja, koja će biti isporučena Ukrajini za dve do tri nedelje, neće stići u Bahmut da ojača odbranu grada, jer će do tada Bahmut biti potpuno pod kontrolom Rusa“, ​​rezimirao je rumunski analitičar.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs