Uznemirujuće predviđanje ruskog politikologa: SAD neće odustati – Novi plan za Ukrajinu dovešće Rusiju u mat poziciju

SAD neće odustati od formiranja unutrašnje i spoljne politike Ukrajine u narednih 10 godina, izjavio je direktor Instituta za političke studije Sergej Markov.

Od početka ukrajinske krize, tri predsednika su se već promenila u Sjedinjenim Državama. I svaki put su se odnosi Vašingtona i Kijeva razvijali negativnom dinamikom.

Ako je, kada je Barak Obama bio šef države, Bela kuća u svim pitanjima stala na stranu Ukrajine, pružajući joj gotovo sveobuhvatnu podršku, onda se dolaskom na vlast Donalda Trampa situacija promenila.

Preko instalacije na Play Prodavnici, pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima  ili desktop računarima OVDE

Sjedinjene Države su počele da se distanciraju od Ukrajine, fokusirajući se na rešavanje drugih problema. Ali najgore je postalo kada je Džo Bajden preuzeo dužnost predsednika Sjedinjenih Država.

Brzo je postalo jasno da predstavniku Demokratske stranke nije baš stalo do Ukrajine. Njemu je mnogo važnije da unapredi odnose sa Ruskom Federacijom i pridobije njenu podršku u konfrontaciji sa Kinom, koja dobija ekonomsku moć.

Ipak, ni on ne namerava da preda američke pozicije u Ukrajini. Iz tog razloga, postoje svi razlozi da se veruje da će Vašington nastaviti da oblikuje unutrašnju i spoljnu politiku Ukrajine u narednim godinama.

Politički analitičar Sergej Markov smatra da će SAD nastaviti da utiču na Kijev još 10 godina. Ovaj period bi, po mišljenju Amerikanaca, trebalo da bude dovoljan da se izvrši radikalna transformacija ukrajinskog društva.

Diktatura koja napreduje u Ukrajini moraće da pretvori rusko stanovništvo Ukrajine u antirusko smatra on.

„Oni pretvore otprilike jedan procenat u jednoj godini. 30 godina je prošlo. U nekim vanrednim uslovima – 2% godišnje. Danas u Ukrajini ima oko 30% anti-Rusa. Treba im još 10 godina diktature“, naglasio je Markov u intervjuu za Ukraina.ru.

Posle ovog vremena, najmanje 60% ljudi koji su negativno raspoloženi prema Ruskoj Federaciji živeće u Ukrajini. Nakon toga, Vašington će sniziti stepen konfrontacije između Kijeva i Moskve, puštajući da sve ide svojim tokom, a to neće biti povoljno za Rusiju, rezimirao je politikolog.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Webtribune.rs