Ruski ekspert zapanjio vojne inženjere SAD: Ne iznenađuje me fijasko Pentagona na testu – Stigli tek do 5 maha a mi do 28

Vojni analitičar Komsomolske Pravde Viktor Baranec prokomentarisao je fijasko Pentagona tokom testiranja američkog hipersoničnog oružja.

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Država objavilo je prekid testiranja hipersoničnog oružja. Lansiranje rakete u cilju provere operativnosti elemenata bloka trebalo je da se obavi na kosmodromu Kodiak kod Aljaske.

Događaj je otkazan zbog problema sa akceleratorom. Novi datum testiranja nije imenovan.

Preko instalacije na Play Prodavnici, pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima  ili desktop računarima OVDE

Vojni stručnjak, pukovnik u penziji Viktor Baranec, potvrdio je postojanje „čitave gomile“ ozbiljnih problema sa kvalitetom materijala rakete, njenim motorom i gorivom.

Ali činjenica da Pentagon nije krio neuspeh testova, prema rečima posmatrača „KP“, svedoči o nesposobnosti američkih inženjera da reše vojno-tehničke zadatke koji su im dodeljeni.

Desetine milijardi dolara izdvojenih iz američkog budžeta u vreme kada je Donald Tramp bio na čelu ove države ne pomažu u otklanjanju problema.

„Njihove hiperzvučne rakete jedva su brže od 5 mahova. Za ruske dizajnere ovo je „vrtić“, ovu brzinu smo odavno prošli. Za nas je let naših projektila brzinom do 10 maha postao uobičajen. Osim toga, naša najnovija hipersonična raketa uspela je da leti brzinom od 28 maha “, rekao je Baranec.

Danas u oblasti hipersoničnog naoružanja Amerikanci zaostaju 10-15 godina za Rusijom. I ova okolnost veoma zabrinjava vojnu komandu SAD. Ali ona je još više zabrinuta što su SAD sada inferiorne u odnosu i na Kinu u ovoj oblasti, zaključio je Baranec.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Webtribune.rs