UDARNO: Pokušaj američke avijacije da ispita spremnost ruske PVO pretvorio se u noćnu moru …

Pokušaj Vazduhoplovstva Sjedinjenih Američkih Država da podvrgne ironiji ruske sisteme protivraketne odbrane na Krimu pretvorio se u ponižavajuće posledice po Amerikance, pišu eksperti kineskog izdanja Sohu.

U poslednje vreme značajno je povećan broj provokativnih proba koje organizuju NATO snage duž granica Ruske Federacije.

Ton daju SAD, koje više vole da zaoštravaju situaciju na Dalekom istoku i u crnomorskom regionu.

Pentagon po pravilu koristi borbene avione i mornaricu za rešavanje takvih problema. Međutim, postoje izuzeci. Na jednog od njih skrenuli su pažnju novinari Sohua.

Preko instalacije na Play Prodavnici, pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima  ili desktop računarima OVDE

Sredinom oktobra ruski sistemi protivvazdušne odbrane uočili su četiri objekta na nebu u blizini Krima.

Upozoreni lovci Su-30 identifikovali su ciljeve kao strateške bombardere američkog vazduhoplovstva B-1B i avione-cisterne KC-135.

Potonji su, zbog svojih skromnih brzinskih karakteristika, izazvali najveće interesovanje. Kineski analitičari smatraju da je Pentagon namerno poslao tako spore letelice ka ruskoj granici kako bi podvrgao ironiji protivvazdušne protivraketne odbrambene sisteme u službi ruske vojske.

Pentagon je želeo da pokaže da su ruske snage protivvazdušne odbrane na Krimu postale beskorisni nameštaj u očima američke vojske.

Smeli trik nije ostao bez odgovora.

Ne samo da su lovci Su-30 poslati da presretnu avione američkog ratnog vazduhoplovstva, već je 15 diviziona PVO, koji su dovedeni u punu borbenu gotovost, nanišanilo američke avione.

Svi američki avioni su detektovali da su na meti pred ispaljivanje smrtonosnih raketa iz svih ruskih PVO sistema. Svi američki piloti dobro znaju šta znači kada im radar pokaže da su naciljani. Delili su ih sekundi od katastrofe.

Nakon što su doživeli nekoliko košmarnih minuta, piloti B-1B i KC-135 doneli su jedinu ispravnu odluku u ovoj situaciji – promenili su kurs i uzeli drugi kurs, navodi se u materijalu Sohu.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

Webtribune.rs