Naslovnica SPEKTAR Uvod u svetski rat: Predsednca Moldavije će dozvoliti ukrajinskim trupama da uđu...

Uvod u svetski rat: Predsednca Moldavije će dozvoliti ukrajinskim trupama da uđu i napadnu Pridnjestrovlje

Predsednica Moldavije, Maja Sandu, javno je izjavila, da je spremna da odobri dozvolu Ukrajini da pošalje trupe u Moldaviju, kako bi zauzeli ogroman skladišni depo oružja u Pridnjestrovlju koji je pod ruskom zaštitom.

„Ako je potrebno ukrajinskoj vojsci, spremni smo da im pružimo pravo da uđu na našu teritoriju zbog skladišta, oružja i osoblja. To je gest solidarnosti“, izjavila je ona.

Pridnjestrovlje, zvanično Pridnestrovska Moldavska Republika (PMR), je nepriznata otcepljena država koja je međunarodno priznata kao deo Moldavije.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Pridnjestrovlje kontroliše većinu uskog pojasa zemlje između reke Dnjestar i moldavsko-ukrajinske granice, kao i nešto zemljišta na drugoj strani obale reke. Njen glavni i najveći grad je Tiraspolj.

Pridnjestrovlje su priznale samo tri druge nepriznate ili delimično priznate otcepljene države: Abhazija, Arcah i Južna Osetija.

Pridnjestrovlje je zvanično proglašeno od strane Republike Moldavije kao administrativno-teritorijalna jedinica leve obale Dnjestra.

[adsenseyu1]

U martu 2022. Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je rezoluciju, kojom se teritorija definiše kao pod vojnom okupacijom Rusije.

Poreklo regiona može se pratiti od Moldavske Autonomne Sovjetske Socijalističke Republike, koja je formirana 1924. u okviru Ukrajinske SSR.

Tokom Drugog svetskog rata, Sovjetski Savez je uzeo delove Moldavske ASSR, koja je bila raspuštena, i Kraljevine Rumunije Besarabije da bi formirao Moldavsku Sovjetsku Socijalističku Republiku 1940.

Sadašnja istorija regiona datira iz 1990. godine, tokom raspada Sovjetskog Saveza, kada je uspostavljena Pridnjestrovska Moldavska Sovjetska Socijalistička Republika, u nadi da će ostati u sastavu Sovjetskog Saveza ako Moldavija traži ujedinjenje sa Rumunijom ili nezavisnost, što se poslednje dogodilo u avgustu 1991.

[adsenseyu4]

Ubrzo nakon toga, vojni sukob između dve strane počeo je u martu 1992. i završio se prekidom vatre u julu te godine.

Kao deo sporazuma o prekidu vatre, trostrana (Rusija, Moldavija, Pridnjestrovlje) Zajednička kontrolna komisija nadgleda bezbednosne aranžmane u demilitarizovanoj zoni, koja se sastoji od 20 lokaliteta sa obe strane reke.

To što je predsednica Moldavije otvoreno saopštila da će Ukrajini dati dozvolu da koristi teritoriju Moldavije za napad na Pridnjestrovlje, očigledno je kršenje sporazuma o prekidu vatre i trostrane Zajedničke kontrolne komisije. Ovo kršenje bi jednostavno moglo značiti da je prekid vatre sada završen, što ne bi slutilo na dobro Moldaviji.

Štaviše, vojna NEUTRALNOST Moldavije je sadržana u njenom Ustavu! Kako predsednik može da uradi ovako nešto je potpuno nezamislivo!

Naravno, ne treba tražiti predaleko da bi se otkrilo ko utiče na ovu ženu. Internetom kruže njene fotografije sa skupa Svetskog ekonomskog foruma, sa Klausom Švabom.

Rumunske trupe ušle prošle godine u Moldaviju

U Moldaviji se već nalaze hiljade rumunskih vojnika (tj. NATO-a) od avgusta prošle godine.

Najavom moldavske predsednice, ukrajinske trupe će sada moći da uđu i u Moldaviju, kako bi počele da planiraju da nasilno zauzmu gigantsko skladište oružja u Pridnjestrovlju. Tamo ima dovoljno naoružanja, da se snabde cela ukrajinska armija za nešto više od godine!

Ako ukrajinske trupe u Moldaviji krenu protiv Pridnjestrovlja, onda bi mogle da budu bombardovane od strane Rusije, koja mora da zaštiti ruske građane u Pridnjestrovlju, i da zaštiti to skladište oružja.

Ako rumunske trupe budu uz te ukrajinske trupe i budu bombardovane od strane Rusije (slučajno ili na drugi način), Zapad bi to mogao iskoristiti kao „napad na NATO“ i izgovor za ulazak u rat.

Poljska šalje municiju i oružje u  Moldaviju

Sinoć je transportni avion poljskog vazduhoplovstva, sleteo u Moldaviju da isporuči oružje i municiju.

Rečeno je da je VEĆINA ove opreme za moldavsku POLICIJU, što znači, da predsednica Moldavije ZNA da će se Rusi u njenoj zemlji, i u Pridnjestrovlju, verovatno pobuniti zbog njene odluke, i da se spremaju da ih sve pobiju.

Sada je jasno da Ukrajina očajnički želi da se dočepa skladišta oružja u Kobasni u Pridnjestrovlju, koji je izvor svih vrsta municije koja je Ukrajini sada OČAJNO potrebna.

Webtribune.rs

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte