Naslovnica SPEKTAR Na ruku Rusiji i davljenje Zapada: OPEK razmatra novo smanjenje proizvodnje nafte

Na ruku Rusiji i davljenje Zapada: OPEK razmatra novo smanjenje proizvodnje nafte

Ako novo smanjenje bude odobreno, to bi dovelo do ukupnog smanjenja od 4,66 miliona barela dnevno, što predstavlja oko 4,5 odsto globalne potražnje

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici počinju dvodnevne sastanke koji bi mogli da rezultiraju daljim smanjenjem proizvodnje nafte od čak milion barela dnevno, rekli su za Rojters izvori iz OPEK+, pošto se organizacija suočava sa padom cena nafte i mogućim viškom zaliha.

OPEK+, koji okuplja Organizaciju zemalja izvoznica nafte i saveznike na čelu sa Rusijom, kontroliše oko 40 odsto svetske sirove nafte, što znači da njegove odluke mogu da imaju veliki uticaj na cenu.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Izvori su rekli da bi smanjenja mogla da iznose milion barela dnevno, povrh postojećeg smanjenja od dva miliona barela dnevno i dobrovoljnih smanjenja od 1,6 miliona barela dnevno.

Ako bude odobreno, to bi dovelo do ukupnog smanjenja od 4,66 miliona barela dnevno, što predstavlja oko 4,5 odsto globalne potražnje.

„Ovaj broj nije definitivan, nismo ulazili u te stvari“, rekao je irački ministar za naftu novinarima na pitanje o mogućem smanjenju za milion barela dnevno.

[adsenseyu1]

Smanjenje proizvodnje obično stupa na snagu narednog meseca nakon što je dogovoreno, ali bi ministri mogli da se dogovore i o kasnijoj primeni.

Zapadne zemlje optužuju OPEK da manipuliše cenama nafte i podriva globalnu ekonomiju kroz visoke troškove energenata. Zapad je takođe optužio OPEK da previše staje na stranu Rusije uprkos zapadnim sankcijama.

Zvaničnici OPEK-a su poručili da je štampanje zapadnog novca u poslednjoj deceniji dovelo do inflacije i primoralo zemlje koje proizvode naftu da reaguju.

Azijske zemlje poput Kine i Indije kupile su veliki deo ruskog izvoza nafte i odbile da se pridruže zapadnim sankcijama Rusiji, navodi agencija.

„Radujemo se rezoluciji koja će osigurati ravnotežu ponude i potražnje“, rekao je ministar energetike UAE.

[adsenseyu4]

Prošle nedelje, ministar energetike Saudijske Arabije naveo je da investitori koji smanjuju cenu nafte ili se klade na pad cene treba da „paze“, što su mnogi protumačili kao upozorenje na dodatno smanjenje snabdevanja.

Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak je, međutim, naknadno rekao da ne očekuje nove korake od sastanka OPEK+ u Beču, prenose ruski mediji.

Međunarodna agencija za energetiku očekuje da će globalna potražnja za naftom dalje rasti u drugoj polovini 2023. godine, što bi potencijalno moglo da poveća cene nafte.

Analitičari iz banke „Džej Pi Morgan“ tvrde da OPEK nije reagovao dovoljno brzo da prilagodi snabdevanje rekordno visokoj američkoj proizvodnji i ruskom izvozu koji veći od očekivanog, te da „jednostavno ima previše ponuda“.

(RT)

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte