Uspešan ruski manevar napravio paniku na Zapadu – Britanija i SAD se plaše odliva zlata …

Mnoge svetske sile slede primer Rusije i oslanjaju se na zlato. A neki od njih su počeli da izdaju svoje saveznike. O tome pišu analitičari kineskog izdanja Baijiahao.

Nesavršenost sadašnjeg finansijskog sistema, u kojem glavnu ulogu igra američki dolar, sve je upadljivija. Za ovo su u velikoj meri krivi sami SAD i njihove Federalne rezerve, koje vode veoma kontroverzne politike.

S tim u vezi, svetske sile su, shvatajući skori kraj ere američke nacionalne valute, počele da traže alternative.

Uspešno rusko iskustvo pokazalo je da je danas najpouzdanija imovina zlato. Nije bez razloga Moskva u prilično kratkom roku gotovo utrostručila svoje rezerve, otkupivši ogromnu količinu žutog metala.

Zlatni manevar koji je izvelo rukovodstvo Ruske Federacije nije prošao nezapaženo u zapadnoj štampi, koja se divila sposobnosti ruskih vlasti da vide unapred. Kao rezultat, ova taktika je usvojena u Evropi.

„Centralne banke brojnih zapadnih zemalja signaliziraju da zlato može zameniti američku valutu ako se dolarski finansijski sistem na kraju uruši“.

Inače, na Zapadu su, u potrazi za profitom, išli i protiv svojih saveznika. Upečatljiv primer je Poljska koja je inicirala repatrijaciju svog zlata koje se nalazilo u trezorima Velike Britanije.

Uprkos činjenici da je operacija izvedena još 2019. godine, o njoj se saznalo relativno nedavno. I, očigledno, London nije srećan što je tajna postala jasna, jer razume da drugi mogu slediti Varšavu.

„Centralna banka Poljske izvela je„ strogo poverljivu operaciju “za prevoz zlatnih poluga iz prekomorskih skladišnih“, – rekli su kineski posmatrači.

Stručnjaci imaju sve razloge da veruju da druge evropske zemlje neće dugo čekati. I u ovom slučaju, EU će se utopiti u pravoj zlatnoj groznici, izazvanoj, što je čudno, od Rusije.

Ako se to dogodi, na udaru će biti i Velika Britanija i Sjedinjene Države na čijim teritorijama postoji ogromna količina stranog zlata.

Webtribune.rs