Naslovnica SPEKTAR Uništili su sve: U SAD naveli glavnu pretnju zapadnim tenkovima u Ukrajini

Uništili su sve: U SAD naveli glavnu pretnju zapadnim tenkovima u Ukrajini

Uništenje britanskog tenka „Čelendžer 2“ u Ukrajini, pokazalo je da su ruske instalacije „Kornet“, sposobne da zapale svaki zapadni tenk, piše američki časopis „Military Watch“.

„Tvrdnje da je korišćen „Kornet“, su u skladu sa video snimkom, kao i brzinom i putanjom projektila. Ovo je značajna pobeda za sistem koji se prvenstveno koristi kao prenosivo oružje, ali se ponekad i instalira na laka vozila,” – kaže se u materijalu.

Stručnjaci su primetili, da je tokom istorije upotrebe ovog oružja u borbi, ono bilo u stanju da spali sve glavne zapadne tenkove- američki „Abrams“, izraelsku „Merkavu 4“, a nedavno i nemački „Leopard 2“ i britanski „Challenger 2“.

Novinari sugerišu, da će uništenje najtežeg oklopnog tenka NATO- a u Ukrajini, verovatno izazvati ozbiljne nemire među članicama alijanse.

„Ruski „Kornet“ se etablirao kao najmoćnija instalacija“, rezimirali su autori članka.

Ranije je ministar odbrane Velike Britanije, Grant Šaps, potvrdio, da su ruski vojnici uništili tenk „Challenger 2“ u zoni protivtenkovskih operacija.

[adsenseyu1]

Prema njegovim rečima, tenk je pogodila ruska artiljerija, a zatim je vozilo bilo izloženo novom udaru, prilikom pokušaja da se ugasi požar. Ministar je napomenuo, da je posada od šest ukrajinskih vojnika preživela. London za sada ne planira slati novi tenk kao zamenu za uništeni.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social