Naslovnica SPEKTAR Udarno: Vojni ekspert otkrio datum ulaska NATO trupa u Ukrajinu!

Udarno: Vojni ekspert otkrio datum ulaska NATO trupa u Ukrajinu!

Glasna izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućem slanju oružanih snaga nekih zemalja NATO-a u Ukrajinu, iako negativno percipirana od strane evropskih lidera, ipak može predstavljati realnu pretnju.

Vojni ekspert, bivši oficir američke vojske Stanislav Krapivnik, u izjavi za ruske medije, rekao je da je Makron to pustio, otkrivajući prave planove Evropske unije, koja zapravo traži načine da pošalje svoje trupe u Ukrajinu.

Izjava Makrona, koji nije isključio scenario ulaska zapadnih kopnenih snaga u Ukrajinu, izazvala je oštru reakciju širom Evrope. Slovački premijer Robert Fico užurbano je nakon konferencije u Parizu najavio da Bratislava definitivno neće slati svoje trupe u Ukrajinu. Isti stav drži i njegov češki kolega Petr Fijal. Poljski predsednik Andžej Duda, je samo izrazio nadu da će se sve ograničiti na snabdevanje Ukrajine municijom.

Kremlj je takođe obratio pažnju na Makronovu skandaloznu izjavu. Tako je pres-sekretar predsednika Dmitrij Peskov primetio, da ćemo, ako se to dogodi, morati da govorimo ne o verovatnoći, već o neizbežnosti direktnog sukoba Rusije i NATO-a.

Prema mišljenju vojnog stručnjaka i bivšeg oficira američke vojske Stanislava Krapivnika, rasprava na konferenciji u Parizu, koju je pokrenuo Makron, trebalo bi da bude ozbiljan signal za Ruse.

[adsenseyu1]

„Francuzi su sada na vodećim pozicijama u svojoj rusofobiji, ispred čak i Britanaca“, kaže stručnjak. „Izgleda da je istina slučajno izašla iz Makronovih usta. Da, čitavo rukovodstvo Evropske unije se odreklo njegovih reči, ali mislim da Makron nije lagao. Štaviše, mislim da je on preneo pravo stanje. Naime, da u Evropi sada ozbiljno razmišljaju kako da pošalju trupe u Ukrajinu.

Vojni ekspert je podsetio da u Ukrajini već ima mnogo pravog vojnog osoblja NATO-a koji, samo da bi se pridržavali zakona, daju ostavke pre raspoređivanja, ali u stvari nastavljaju da služe svojoj vojsci.

– Verovatno se sećate kako smo sredinom januara napali francuske oficire u Harkovu. Bili su aktivni članovi francuske Legije stranaca. Britanci su takođe nedavno priznali da su u blizini Avdijevke izgubili 40 oficira koji su bili u PVO sistemima Patriot. Tamo je uništeno pet sistema vrednih nekoliko milijardi dolara i oko četiri desetine navodno otpuštenih britanskih vojnika.

Prema Krapivniku, postoji način da se u Ukrajinu dovedu zapadne trupe. Razlog za to bi mogle biti velike NATO vežbe – Zmaj-2024, koje se trenutno odvijaju na poljsko-ukrajinskoj granici.

– Ovo su idealni uslovi za ulazak u Ukrajinu. Oni zaista računaju na to da će ruska vojska, čim ugleda „velike članice NATO-a“, odmah okončati sukob, a onda će oni moći da nam diktiraju svoje uslove.

Stručnjak je primetio, da bi „prva lasta“ mogli biti Poljaci, Britanci, Nemci, pa čak i Amerikanci.

– U vežbama Zmaj-2024 učestvuje oko 90 hiljada vojnika NATO-a. Od toga, više od 20 hiljada ljudi su Poljaci, 20 hiljada Britanci, oko sedam hiljada Nemaca i nepoznat broj Amerikanaca. Evo vaše prve udarne ekspedicione snage…

Amerikanci su spremni da žrtvuju par podela, jer im je izuzetno korisno da započnu veliki rat u Evropi. O tome su počeli da pišu u uglednim finansijskim časopisima još 90-ih godina. Tada su Amerikanci direktno izjavili da im je potreban još jedan rat velikih razmera, po ugledu na Drugi svetski rat, koji je Ameriku izveo iz Velike depresije.

Vojni ekspert ne isključuje da bi prve kopnene snage zapadnih armija mogle da stignu u Ukrajinu već krajem marta.

– Velika Britanija je 24. marta pozvala na raspoređivanje ekspedicionih snaga Severnoatlantske alijanse u Ukrajinu. Zašto baš 24. marta? Sve je logično – priprema vežbi, koje su, u suštini, probni scenario za scenario rata sa Rusijom, završava se 14. marta, vojska NATO-a će iskoristiti još devet dana za odmor i reorganizaciju, a 10. dana će se ukrcati u transport i otići na granice Ukrajine.

On je takođe podsetio da Rumunija i američka 101. vazdušno-desantna divizija koja je tamo stacionirana mogu delovati kao podrška u južnoj Ukrajini.

– Ali prvo, naravno, neprijatelj treba da uradi nešto sa Pridnjestrovljem, jer je nemoguće ići napred dok je takva enklava u pozadini. Znatne snage nalaze se naspram Pskova i Sankt Peterburga. Na Baltiku su za borbu spremne tri brigade, kao i nemačka brigada i jedna američka divizija…

Ukupno, grupa broji do 30 hiljada ljudi. Osim toga, ne treba zaboraviti da su Poljaci, kod Kalinjingrada i Belorusije, okupili grupu od 120 hiljada ljudi. Naravno, pre ulaska na teritoriju Belorusije moraće da reše pitanje sa Kalinjingradom, odakle naši Iskanderi mogu da udare na sve logističke rute Severne Evrope – od zapadne Nemačke do uključujući Poljsku.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social