Naslovnica U FOKUSU Lavrov: Evropa bi mogla da napravi smrtonosnu grešku!

Lavrov: Evropa bi mogla da napravi smrtonosnu grešku!

Formiranje raketne koalicije evropskih zemalja za slanje oružja Kijevu bio bi samoubilački korak, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„(Predložena koalicija) će uključivati isporuku oružja dugog dometa za duboko ulaženje u teritoriju Ruske Federacije, što je samo po sebi samoubistvo ako se sve to potvrdi“, ocenio je Lavrov.

On je takođe napomenuo da se razgovaralo o slanju vojske zapadnih zemalja u pomoć Kijevu, iako NATO ne želi da uvlači celu alijansu u sukob.

„Čini mi se da bi oni koji takve misli ne samo što iznose, već čak sebi dozvoljavaju da ih pomisle, trebalo da koriste tu glavu za racionalnije i za Evropu bezbednije misli“, zaključio je Lavrov.

Ranije je francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je formirano osam koalicija za isporuke drugih tipova municije. On je dodao da će zemlje Zapada utvrditi koje treće zemlje mogu biti angažovane za slanje municije Ukrajini.

Zaharova o NATO vojnicima u Ukrajini: Makron nije svestan šta govori

[adsenseyu1]

„Želela bih da podsetim da je samo pre mesec dana ministar spoljnih poslova Francuske demantovao da je Pariz umešan u regrutaciju plaćenika koji će ratovati na strani kijevskog režima protiv Rusije. On je konkretne činjenice nazvao „grubom ruskom propagandom“, napisala je Zaharova na društvenim mrežama.

Podsetila je na istoriju Francuske koja je bila raznovrsna u prošlosti i podsetila Emanuela Makrona da je Francuska u vreme Drugog svetskog rata sarađivala sa nacističkom Nemačkom. Zaharova se na društvenim mrežama pita da li se, možda, Francuska sprema da i sada sarađuje sa neonacistima.

„Berlin je u aprilu 1945. godine branila francuska SS divizija ‘Šarlemanj’, kao i niz drugih divizija. Oni su štitili i Hitlerov bunker i poslednji su u Trećem rajhu odlikovani nacističkim ordenom Viteškog krsta“, napisala je ona.

Zaharova se obratila francuskom predsedniku i upitala ga je da li je odlučio da organizuje diviziju „Šarlemanj II“ kako bi branio bunker Zelenskog?

Dodala je da ni on ni njegovi saveznici nisu svesni onoga što govore i podsetila da su SS trupe iz te divizije bili poslednji branioci Rajhstaga i kancelarije Rajha.

(Mediji)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social