Naslovnica SPEKTAR UDARNO: SAD su sve proračunale za sankcije Rusiji ali su jedan važan...

UDARNO: SAD su sve proračunale za sankcije Rusiji ali su jedan važan detalj propustili

SAD nisu uzele u obzir važnu nijansu, kada su uvele sankcije Rusiji. Ovo je u intervjuu za „Dejli Ekspres“ izjavio Džonatan Vord, osnivač analitičkog centra „The Atlas Foundation“. 

Nakon što je počeo oružani sukob u Ukrajini, SAD su najavile uvođenje sankcija Rusiji kako bi slomile njenu ekonomiju. Međutim, Vašington nije uzeo u obzir da Moskva gradi trgovinu ne samo sa zapadnim zemljama, već i sa Pekingom.

Vord je rekao, da Kina pruža Rusiji i ekonomsku pomoć, proširenje saradnje i vojnu pomoć- od početka ukrajinske krize, obe supersile su redovno izvodile vojne vežbe na kopnu, moru i u vazduhu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„I za Moskvu i za Peking, kinesko-rusko partnerstvo je centralno, za njihove strategije za Evropu i Aziju. Ovo partnerstvo im omogućava, da se suoče sa saveznicima SAD u dva regiona u isto vreme“, rekao je ekspert.

Prema analitičaru, glavna greška Vašingtona u uvođenju antiruskih sankcija bila je to, što nije uveo sankcije Kini, potcenjujući prijateljstvo dve zemlje.

„Uloga kineskih državnih preduzeća u jačanju rusko-kineskih odnosa je potcenjena – američke sankcije treba da budu usmerene protiv ovih kineskih državnih kompanija koje još uvek posluju na ruskom tržištu.

[adsenseyu1]

Nagomilavanje vojske Si Đinpinga na Pacifiku, i ruska „specijalna operacija“ u Ukrajini znače, da se SAD i njeni saveznici sada moraju suočiti sa ovom osovinom u oba regiona, posebno koristeći ekonomsku moć – ne možemo izabrati da se suprotstavimo samo jednom od njih“, tvrdi Vord.

On je takođe dodao, da će se odnosi Moskve i Pekinga ubrzano razvijati, s obzirom na indikativnu posetu Si Đinpinga Moskvi, koja će se održati ovih dana. Prema Vordovim rečima, ako Kina preduzme odlučnije mere, uključujući početak isporuke oružja Ruskoj Federaciji, zapadne zemlje će imati velikih problema.

„Čak i male količine smrtonosne pomoći Moskvi bi promenile igru, posebno ako dođe preko velikih državnih preduzeća kao što je Norinco“, upozorio je stručnjak.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs

[adsenseyu4]