UDARNO – POČETAK JE BLIZU: Rusija postavila najjače sisteme elektronskog ratovanja u severnoj Evropi i zemljama NATO – SVE POD KONTROLOM

Rusija je počela da aktivno koristi svoje sisteme elektronskog ometanja protiv zemalja NATO-a i zemalja Severne Evrope.

Poznato je da su na meti ruskih sistema za elektronsko ratovanje postale različite vrste vojnih radarskih stanica, opreme za radio-nadgledanje itd.

Prema rečima premijera Norveške, situacija je počela da se ubrzano pogoršava i trenutno postoji rizik da ruski sistemi za elektronsko ratovanje u potpunosti pokriti teritoriju niza zemalja NATO-a i zemalja Severne Evrope, parališući svaki prenos radio signala i ozbiljno ometajući rad elektronske opreme.

„Prema norveškom premijeru, Rusija pojačava „hibridne“ operacije, kao što su sajber napadi i ometanje signala u Skandinaviji, u vreme napetosti na istočnom krilu NATO-a.

Jonas Gar Stere, 61, rekao je da „hladni vetrovi“ geopolitičkog sukoba duvaju severno od Ukrajine dok Kremlj jača svoje snage u baltičkim i arktičkim regionima.

On je rekao da su hakeri koje podržava Rusija već napali norveške institucije nakon što su kompjuterski sistemi njegove vlade bili onesposobljeni zbog kvara, a civilna letelica pogođena vojnom opremom za ometanje.

Do danas se veliki broj ruskih elektronskih sistema za ometanje zaista nalazi u Murmanskoj oblasti, međutim, stručnjaci sumnjaju da bi Rusija preduzela takve korake kao što je suzbijanje civilnih aviona.

„Jedina stvar koja sada brine Norvešku su njene radarske stanice i borbena oprema F-35, za koje se pokazalo da su ranjivi na većinu ruskih sistema za elektronsko ratovanje, jer će sada Oslo morati da se opravdava građanima za bačene milijarde dolara i nedostatak odbrambenih sposobnosti“, naglašava specijalista.

Već je javljeno da bi upotreba ruskih sistema za elektronsko ratovanje Murmansk-BN mogla postati jedna od mera za suprotstavljanje Zapadu i NATO-u.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Webtribune.rs