UDARNO – Nemilosrdna Putinova poruka zapanjila Zapad: Kad ukinete sankcije, dobićete hranu

Lideri Rusije, Francuske i Nemačke održali su telefonske razgovore tokom kojih je Vladimir Putin, posebno, predložio opcije kako bi Rusija mogla da izvozi rusko i ukrajinsko žito preko crnomorskih luka i na taj način smanji napetost na tržištu hrane.

Ali za to Zapad treba da ukloni brojna ograničenja sankcija, piše Le Figaro.

Vladimir Putin je razgovarao telefonom sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Kako navodi Le Figaro, razgovaralo se o ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini i izvozu žitarica, kao i o pretnji globalne prehrambene krize. 80-minutni razgovor inicirali su Makron i Šolc.

„ Rusija je spremna da pomogne u pronalaženju opcija za nesmetan izvoz žitarica, uključujući izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka.

Povećanje ponude ruskog đubriva i poljoprivrednih proizvoda takođe će pomoći u smanjenju tenzija na globalnom tržištu hrane, što će, naravno, zahtevati uklanjanje relevantnih sankcionih ograničenja.“, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, teškoće sa snabdevanjem hranom izazvane su greškama zapadnih zemalja u finansijskoj i ekonomskoj sferi i antiruskim sankcijama.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Ukrajina, glavni dobavljač žitarica, nije u mogućnosti da prodaje svoje proizvode zbog ratnih dejstava.

Rusija je, međutim, izvoz blokirala ubog sankcija sankcijama u oblasti finansija i logistike. Rusija i Ukrajina proizvode trećinu sve pšenice na svetu.

Sa svoje strane, Putin je obećao da će otvaranje minskog pojasa postavljenog radi zaštite ukrajinskih luka  omogućiti izvoz žitarica morem.  Takođe, Putin je obećao da otvoreni koridor za hranu neće biti korišćen od strane Rusije za ofanzivne akcije.

Ovo je saopštila nemačka strana. Istovremeno, svi sagovornici su se složili da strukture UN treba da garantuju izvoz.

Zapadni lideri pozvali su Rusiju da održi prekid vatre, direktno pregovara sa Zelenskim i traži diplomatsko rešenje sukoba.

Putin je, sa svoje strane, uverio da je Rusija otvorena za nastavak dijaloga sa Kijevom.

Istovremeno, on je naglasio koliko je opasno puniti Ukrajinu oružjem: to može dovesti do destabilizacije situacije i pogoršanja humanitarne krize.

Lideri su razgovarali i o oslobađanju ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su se predali u Mariupolju, piše Le Figaro.

Webtribune.rs