U slučaju rata sa Rusijom ili Kinom, to je kraj za američke satelite

satelit

Ruska i kineska svemirska tehnologija napreduje velikom brzinom, razvijajući na tom putu određene sposobnosti, kako bi poništile prednost Amerike u tom domenu.

„Strane zemlje, posebno Kina i Rusija, nastavljaju sa širenjem svojih svemirskih izviđačkih, komunikacionih i navigacionih sistema s obzirom na broj satelita, širinu njihove sposobnosti i aplikacija za korišćenje“, rekao je direktor nacionalne inteligencije Dan Coats, u svom pismenom svedočenju pred Odborom za oružane snage Senata 6. marta.

„I Rusija i Kina nastavljaju da koriste antisatelit (ASAT) oružje, kao sredstvo za smanjenje američke i savezne vojne efikasnosti“.

Coats je istakao da i Rusija i Kina nastavljaju da vrše pritisak na ograničenja svemirskog oružja, ali je rekao da će Peking i Moskva u vreme rata opravdati ofanzivne svemirske operacije kao vojnu nuždu.

„Rusija i Kina navode da raspolažu destruktivnim i nedestruktivnim oružjem, tokom potencijalnog budućeg sukoba, u zavisnosti u kom smeru on bude tekao“, rekao je Coats.

„Procenjujemo da će, ukoliko se dogodi budući konflikt u koji se uključi Rusija ili Kina, biti napadnuti američki sateliti, kako bi se umanjila vojna prednost Vašingtona, koja proizilazi iz vojnih, civilnih ili komercijalnih svemirskih sistema. Vojne reforme u obe zemlje u proteklih nekoliko godina ukazuju na povećani fokus na uspostavljanju operativnih snaga, dizajniranih da integrišu napade na svemirske sisteme i usluge, sa vojnim operacijama u drugim domenima.“

Pored toga, i Peking i Kremlj rade na razarajućem svemirskom oružju koje će verovatno postati operativno u narednim godinama.

„Rusko i kinesko razarajuće „ASAT“ oružje će verovatno biti operativno, već u narednih nekoliko godina. Kineski „PLA“ je formirao vojne jedinice, i započeo polaznu operativnu obuku sa svemirskim mogućnostima koje je razvijao, kao što su raketni „ASAT“ projektili. Rusija verovatno ima sličanu klasu sistema u razvoju. Obe zemlje takođe unapređuju tehnologije usmerene na energiju u cilju pronalaženja „ASAT“ oružja koje mogu zaslepeti ili oštetiti osetljive svemirske optičke senzore, kao što su oni koji se koriste za daljinsko osetljivu ili protivraketnu odbranu. “

Možda opasnija pretnja su ruski i kineski sateliti koji se mogu približiti i napadati druge satelite.

„Rusija i Kina nastavljaju da pokreću „eksperimentalne“ satelite koji sprovode sofisticirane aktivnosti na orbiti, od kojih barem neki imaju za cilj da unaprede sposobnosti brojačkog prostora“, rekao je Coats. „Neke tehnologije sa mirnim aplikacijama – poput satelitske inspekcije, dopunjavanja i popravke – mogu se takođe koristiti protiv neprijateljskih svemirskih letelica.“

Coats je primetio da obe države protivnika, vrše pritisak na sporazume o sprečavanju oružja u svemiru, međutim obaveštajna zajednica Sjedinjenih Država je nepoverljiva.

„Rusija i Kina nastavljaju da javno i diplomatski promovišu međunarodne sporazume protiv svemirskog oružja, bez za sada, direktnog postavljanja oružja u svemir, dok istovremeno nastavljaju sa svojom potragom za sposobnostima svemirskog ratovanja.“

Webtribune.rs