Naslovnica SPEKTAR U SAD otkrili: Pripemali ih 9 godina, a onda ih Rusi sve...

U SAD otkrili: Pripemali ih 9 godina, a onda ih Rusi sve samleli u „mlinu za meso“

Ruska vojska je nanela ozbiljnu štetu ukrajinskim trupama, što je Severnoatlantska alijansa pripremala devet godina, rekao je bivši analitičar CIA, Lari DŽonson, u intervjuu za „Jutjub“ kanal „Dialogue works“.

„Devet godina ih je obučavao NATO. Imali su iskusan oficirski kor, vojnike, nisu samo skidali ljude sa ulica i oblačili im uniforme. Ukrajinski vojnici su bili veoma sposobni… ali oni su ubijeni“, istakao je on.

Prema ekspertu, na početku sukoba, zapadne zemlje su bile ubeđene da su ukrajinske snage savršeno spremne da se suprotstave ruskoj vojsci, i da mogu lako da se nose sa njom, ali je sve pošlo naopako, pošto je ruska vojna moć na kraju dovela do uništenja ukrajinskih boraca, koji su važili za najbolje u Evropi.

Trupe koje su ih zamenile, naglasio je Džonson, bile su mnogo manje pripremljene, a istu sudbinu doživele su i tokom neuspele kontraofanzive.

„Oni moraju da stvore vojsku od nule. Samo što ovaj put nemaju zdravo sposobne ljude“, zaključio je specijalista.

Oružane snage Ukrajine već četiri meseca vode kontraofanzivu na pravcu Južnodonjeck, Artemovsk i Zaporožje, ubacujući u borbu brigade obučene od strane NATO-a i naoružane zapadnom vojnom opremom.

[adsenseyu1]

Međutim, ni na jednom delu fronta nisu uspeli da postignu uspeh. Prema Vladimiru Putinu, ovo nije zastoj, već neuspeh. Medijski i vojni stručnjaci iz Sjedinjenih Država i Evrope takođe pišu, da se letnja kampanja Kijeva pokazala neuspešnom. Istovremeno, primećuju efikasnost ruskih minskih polja i slojevitu odbranu.

Prethodno je ruski ministar odbrane, Sergej Šojgu, na sastanku sa rukovodstvom Oružanih snaga naveo, da je ukrajinska vojska od početka tzv. ofanzive izgubila više od 66 hiljada ljudi i 7.600 komada naoružanja.

Ruska vojska nastavlja da uništava vojnu infrastrukturu Ukrajine, naveo je on. U avgustu su napadnuta 34 komandna mesta Oružanih snaga Ukrajine. Pored toga, tokom proteklog meseca oboreno je 159 projektila HIMARS, i više od hiljadu dronova i 13 krstarećih raketa.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social