Naslovnica SPEKTAR Poljska može da se brani samo dve nedelje: Objavili plan u slučaju...

Poljska može da se brani samo dve nedelje: Objavili plan u slučaju rata s Rusijom

Reč je o strateškom planu odbrane koji je pripremala vlada tadašnjeg premijera Donalda Tuska, sada predvodnika Građanske platforme koja pokušava da spreči PiS da osvoji treći uzastopni mandat na opštim izborima 15. oktobra

Vladajuća poljska nacionalistička partija Pravo i pravda (PiS) objavila je, zarad obračuna s opozicijom, na mrežama delove državnog tajnog odbrambenog plana iz 2011. godine gde se, između ostalog, pominje da je Poljska bila spremna da se odrekne polovine svoje teritorije u slučaju rata s Rusijom.

„Pažnja! Tuskova vlada je bila spremna da se odrekne pola zemlje u slučaju rata. Plan je pretpostavljao da Poljska može da se brani samo dve nedelje i da će neprijatelj stići na desnu obalu Visle posle sedam dana“, rekao je ministar odbrane Poljske Marijuš Blaščak u predizbornom spotu objavljenom 17. septembra – na 84. godišnjicu napada Sovjetskog Saveza na Poljsku 1939.

Dodao je da plan jasno pokazuje da su Lublin, Žešov ili Lomža mogli biti poljska Buča, ukrajinski grad u kojem se navodno dogodio masakr za koji su Ukrajinci okrivili Rusiju.

Reč je o strateškom planu odbrane koji je pripremala vlada tadašnjeg premijera Donalda Tuska, bivšeg predsednika Evropskog saveta, a sada predvodnika Građanske platforme koja pokušava da spreči PiS da osvoji treći uzastopni mandat na opštim izborima 15. oktobra.

Oglas je osmišljen da ojača podršku PiS-u na istoku zemlje, njenom tradicionalnom jezgru, pokazujući da liberali iz Tuskove partije ne brinu za njih.

[adsenseyu1]

Takođe ima za cilj da skrene fokus javnosti sa skandala oko lanca prodaje oko 250.000 poljskih viza za hiljade pa čak i desetine hiljada evra unutar ministarstva spoljnih poslova – neki zvaničnici su otpušteni, a drugi uhapšeni i optuženi zbog sumnje da su primali mito u zamenu za izdavanje viza, konstatuje „Politiko“.

Iako pomenuti odbrambeni plan odavno nije aktuelan, objavljivanje njegovih delova izazvalo je pometnju pre svega među vojnim zvaničnicima iz vremena pre PiS-a zabrinutih da njihovi saveznici u NATO-u neće lako preći preko ovog skandala.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

„Objavljivanje takvog dokumenta podriva poverenje koje prema nama gaje saveznici. Ovo dokazuje da smo sposobni za sve, da možemo da izdamo najdublje tajne Poljske, ali i NATO-a. Da li neko misli da će NATO tek preći preko ovoga? Postoji bojazan da će biti obelodanjeno još dokumenata o aktivnostima Alijanse“, poručio je penzionisani general Valdemar Skržipčak  za sajt „Virtualna Polska“.

Inače, predizborna kampanja partije Pravo i pravda fokusirana je na bezbednost i nacionalnu odbranu.

„Politiko“ navodi da će potrošnja za odbranu ove godine iznositi 3,9 odsto BDP-a, i samim tim biti jedna od najviših u NATO-u. Poljska po brzom postupku kupuje oružje, trošeći milijarde na tenkove, rakete, artiljeriju, avione i helikoptere iz SAD i Južne Koreje, ali i jača domaću industriju. Vlada planira da više nego udvostruči vojsku na 250.000 vojnika sa sadašnjih 120.000.

Po anketi briselskog portala, PiS prednjači kod glasača, stranku podržava 37 odsto Poljaka, dok Tuskova Građanska platforma zaostaje za sedam procenata. Po ovim rezultatima, nijedna stranka neće imati dovoljno glasova da vlada samostalno.

(RT)

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social